úterý 17. prosince 2013

Fotbal: Božický fotbal slaví 59 let

Nevím sice, jakou slávu chystá na příští rok vedení fotbalového oddílu TJ Sokol Božice, jasné je, že božická kopaná si může v průběhu roku připomenout svých úctyhodných 60 let organizovaného fotbalu.
Po krátkém intermezzu někdy v letech 1946 -1947 (8) je božický fotbal na určité úrovni hrán právě od památného roku 1954. Sešlo se tenkrát dostatek kvalitních domácích fotbalistů a taky několik nadšených funkcionářů. Tato symbióza se projevila velmi pozitivně právě v těch nejtěžších prvních krocích.
Božičtí fotbalisti na to šli skutečně od lesa: Od poloviny roku 1954 sehráli 10 přípravných zápasů se zajímavými soupeři. Slavnostní výkop prvního zápasu provedl tehdejší božický starosta Hubert Egner (kdyby tak měl někdo fotografii). Nejvýraznější vítězství mohli božičtí diváci vidět 10.10.1954, kdy Božice porazily Lokomotivu Znojmo 4:1, naopak s mužstvem krajské soutěže (asi dnešní I.B tř.) Spartakem Znojmo prohráli Božičtí 1:6.
Úspěšný přípravný rok 1954 byl završen právě v těchto dnech před 59 lety veřejnou schůzí oddílu kopané TJ Sokol Božice. Schůze se konala 20.12.1954 v sále kina, jejím hostem byl fotbalový rozhodčí I. třídy a druhý nejlepší rozhodčí té doby v celé Československé republice npor. František Kramář a na závěr byl promítnut zvukový sportovní film. V době, kdy v našich končinách ještě nešlo televizní vysílání chytit a televizní přijímač tady asi ještě nikdo neměl, musel být sportovní film skutečně nezapomenutelnou událostí.
Věřím, že současní pokračovatelé slavné éry božické kopané budou ve svých předchůdcích vidět skutečné vzory a že jim je ctí hrát za takový tým, jakým je TJ Sokol Božice. Ještě žijící pamětníci těchto pionýrských začátků se na ně chodí stále pozorně dívat: tehdejší nejlepší božický střelec pan Karel Hala starší nechybí téměř na žádném domácím utkání a jeden z tehdejších dvou nejlepších božických fotbalistů (společně s Josefem Cabákem) pan Zdeněk Jandásek chodí aspoň na poločas. Někdy vydrží i déle, ale nesmí ho naši hráči svým výkonem zklamat ... Pak mávne hůlkou a jde domů!

            Ladislav Nevrkla

1 komentář:

  1. Slavnostní výkop opravdu provedl tehdejší božický předseda Hubert Egner. Fotografie opravdu existuje, ale to by se muselo o ni požádat Antonína Nevídala, protože skoro veškeré mé fotografie zůstaly u něj. Možná by se něco našlo v rodině Egnerových (kluci, synové Anky Cabákové-Egnerové, nebo přímo u ní. (me)

    OdpovědětVymazat