pondělí 2. prosince 2013

Vaše starosti na naši hlavu

Tak nějak by se možná mohla jmenovat rubrika, v níž bychom sem tam publikovali kratičká sdělení, glosy či podoteky týkající se života Božic. No, posuďte sami, co s takovými drobnůstkami, které ale v konkrétních situacích setsakramentsky znepříjemní život komukoliv z nás.
Začněme od hlášení obecního rozhlasu, že bylo nalezeno kolo a kdo je postrádá, ať zaloví v paměti, jak jeho ztracené kolo vypadá a zajde si pro ně na obecní úřad. O zapomenutých automobilech jsme informovali nedávno, tentokrát máme informaci o zapomenutém labradorovi. Ani si nepřejte vědět, na kterého bývalého občana Božic jsem si přitom vzpomněl. Ten už by věděl, co si s opuštěným pejsánkem počít. Další trojice hladových psů způsobila škodu na majetku jednomu z božických občanů uprostřed minulého týdne. Po jejich řádění zůstaly na místě tři zadávené ovce. Případ se řeší.
Kácet stromy v božickém katastru (ještě k tomu ne všechny na vlastním) se asi nevyplatí jinému občanovi z jedné okolně vzdálenější obce. Navíc se přitom se svým vozidlem pohyboval po pozemku soukromého vlastníka bez jeho souhlasu, a to je zlé!!!
Velmi se po celých Božicích rozšířilo ohraničování pozemků kameny. Na rozdíl od středověké Anglie, kde bylo ohrazování výrazem vlastnictví, se dnešní božické kameny objevují v sousedství vlastníků, ale již na obecních travnatých pozemcích. Na jednu stranu dobře, jelikož se vlastníci o ohrazené obecní pozemky pečlivě starají, sečou je a jinak na nich udržují pořádek, na druhou stranu zužují svými kamennými "ohrádkami" průjezdnost vozovek, nebo třeba přístup na zemědělské pozemky. Že to občas nabourává sousedské vztahy je nabíledni!
Když jsme teď o víkendu ochutnávali pravé Pohořelické rybí klobásy, vzpomněl si někdo, že prý by zajímavě velká ryba mohla plavat v požární nádrži v Českých Křídlovicích. Že by nějaká lochnesska? A tak, kdo tam bydlíte, hlídejte si své jezírko!
Naši senioři se ve středu odpoledne můžou rozšoupnout na pravidelném každoročním setkání s představiteli obce a já si přitom uvědomuji, že za pouhých šest a půl roku se mezi ně zařadím též. My ostatní, které zajímá dění v obci, půjdeme v pátek v 18 hodin do kulturáku na letos poslední zasedání obecního zastupitelstva. Schvalovat se bude rozpočet obce, prodávat se budou nějaké pozemky a oba výbory podají zprávy o své činnosti. Tak si to přijďte poslechnout na vlastní uši. Už nějaký ten letošní pátek jsou jednání zastupitelstva klidnější a věcnější. Určitě ku prospěchu věci.
Čeká nás teď Mikuláš, o víkendu možná nějaká menší akce, mladé víno se letos v Božicích veřejně neochutnávalo a zabíjačky na vsích už dávno téměř nejsou. Venku je skoro jak na jaře, ale zrádné ranní mrazíky dokážou být moc nebezpečné. Tak to by snad pro tento týden stačilo.

          Ladislav Nevrkla

4 komentáře:

  1. Omlouvám se ale musel sem se zasmát nad tou Křídlovickou lochneskou.Možná by nebylo na škodu tam na ni skusit nahodit.Většinou na takovýchto v uvozovkách zapomenutých rybničkách a požárních nádržích jsou opravdu rekordní kousky.

    OdpovědětVymazat
  2. který rybář nebo pytlák to zkusí?

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím být to přístupný tak už tam každý sedí

    OdpovědětVymazat
  4. Já se klidně hlásím

    OdpovědětVymazat