sobota 31. května 2014

Fotohádanka: Poznáte velitele božických hasičů?

Božičtí a křídlovičtí hasiči mají svou novodobou slavnou tradici položenou do prvních poválečných měsíců roku 1945. Dokonce tak, že Sbor dobrovolných hasičů byl první poválečnou neziskovkou (spolkem), který v naší obci vznikl. Bylo to vlastně tak, že vznikl jako jeden sbor, protože obce byly do konce roku 1945 sloučené (od 22.10.1938 do 8.5.1945 jako Neuweidenbach, od 9.5.1945 do 31.12.1945 jako Božice).
Jména jako Župka, Ščuka, Randa, V. Sedlák, Polák, Klapil, Kyjovský, J. Široký, M. Miklík a další patří k té první vlně. Po rozdělení obcí došlo i k rozdělení hasičských sborů. Aktivnější byl ten božický, který měl své sídlo v budově dnešního zdravotního střediska (panském domě). Jejich tehdejším velitelem byl pán na fotografii. Kdopak pozná, o koho jde?

                Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Trošku napovím: Velitelem hasičů byl v letech asi 1946 - 1949. Rodina už v Božicích nebydlí. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Fotečka už trošku zapadla, ale nemělo by zapadnout její vyluštění. Na snímku je Josef Hanuš, božický občan, velitel božických hasičů, aktivní lidovecký komunální politik. Byl zapojen do organizování božické pobočky odbojové skupiny Světlana (její název pro Božice byl Světlana - Jarmila) a byl též vězněn ve známé věznici v Uherském Hradišti. Byl tam skoro doma, neboť pocházel z nedaleké Nivnice. Byl jsem tam ve středu v podvečer na zahradě u syna, tak jsem si na nivnické občany, kteří měli něco společného s Božicemi vzpomněl. Hanuš, Smetana, všichni Slezákovi ... Vazby Východního Slovácka s obcemi Nivy jsou hodně silné a my toho moc nevyužíváme. Škoda. Taky námět pro budoucí zastupitelstvo! (lan)

    OdpovědětVymazat