pondělí 26. května 2014

Volby 2014: Volební kampaň začíná. Co nám chybí v Božicích?

Přestože volby do evropského parlamentu občané Česka totálně ignorovali, jedno jim upřít nelze: už zase jsme si připomněli, že volby jsou vždycky o nějakých tématech. A když nejsou o tématech, tak jsou o pseudotématech - z pohledů lidí, o ničem.
A tak tomu bude i v podzimních komunálních volbách v té nejposlednější vesničce naší vlasti. Božice mají dlouholetou tradici velkého množství kandidujících volebních uskupení. Tak tomu nepochybně bude i letos. Už dávno obcházejí místní emisaři potenciální kandidáty s nabídkami na místo v jejich volebním uskupení.
Jedno je jisté: Letošní volby budou patřit mládí, a to ještě výrazněji než tomu bylo při minulých volbách. Generaci "Husákových dětí (lidí narozených přibližně v letech 1970 - 1977) se pokusí doplnit či dokonce nahradit další dvě generace: lidé narození v letech 1978 - 1985 a do voleb půjdou asi i zástupci té nejmladší generace narození po roce 1986. O tom, jestli je to dobře nebo špatně, jestli dostanou šanci nebo si budou muset ještě počkat, rozhodnou jako vždycky až voliči.
S masivnějším nástupem mladých se dá předpokládat i řada námětů a témat, s nimiž do voleb vyrukují. A nebude to jenom dlouhodobě neřešená otázka kvalitního dětského hřiště, které v Božicích stále citelně chybí! Mladým lidem už před čtyřmi lety chybělo něco pro cyklisty - nikoliv  cyklostezky či vinařské stezky pro výletníky, ale cyklistická "sportoviště" pro bikros, trial apod.
Dneska už naší mladí pociťují chybějící volně přístupný kurt na volejbal, tenis a nohejbal. Ten bývalý antukový u hřiště byl necitlivě zlikvidován již před léty a nebyl relevantně ničím nahrazen. Nevhodně - za školu - umístěné hřiště s umělým povrchem zlikvidovalo další volejbalový a tenisový travnatý kurt a taky plácek, který byl původně určen pro míčové hry jako byl basket (pamatujete školáci z let cca 1975 - 1995?), házená nebo fotbálek! Za své prakticky vzalo i dopravní hřiště - nevidím tam žádný ruch! Nikdo se nikoho na nic neptá, nikdo nezjišťuje, co by si lidi přáli a kde by to chtěli mít. Náhradou tak vzniklo třeba malé fotbalové hřišťátko za Pastelkami. Fotbálek si tam však většinou zahrají zahraniční dělníci jedné z místních zelinářských firem. Hřiště je na nevhodném místě, moc blízko obytných budov a soukromých pozemků.
Jedinou výjimkou je Spolek Jiráskova domu osvěty, který si ve vlastní režii systematicky a cílevědomě buduje svoje dětské a sportovní zázemí u Jiráskova domu. Jenže z Božic, Zámlýní, Křídlovic či od nádraží je to na Kolonku - ať Kolonisté prominou - přeci jenom daleko. Až bude vybudovaná oficiální cyklostezka, která propojí cyklostezky vedoucí přes Božice a Křídlovice s Kolonkou a šanovskými (již otevřenými) cyklostezkami, to nám možná teprve bude hej! Božická Kolonie u Hoja Dvora přestane být koncem světa a na vlastní kůži pozná, co to čilý turistický ruch. To, o čem snily generace původních Kolonistů - spojení s okolním světem, zvl. s hrušovanským cukrovarem - se konečně naplní! A že o to budeme usilovat - vsadím se, že to v programu bude mít každá kandidující volební strana v Božicích - to nám teprve bude hej!
Taky Přátelé Škárkovky před několika lety upravili hřišťátko ve své části obce a aspoň jedenou za rok se tam sejdeme na velmi pěkném fotbalovém turnaji. Podobně je k potřebám hasičů a požárního sportu upravené sportoviště na bývalé krosové dráze. I zde se nejméně 2x ročně konají závody za účasti široké veřejnosti z domova i okolí a vloni se zde pouštěli na podzim draci.
Takže shrnuto a podtrženo: Hodně toho tady máme (ještě bych připomněl třeba nádherně upravené okolí Božického rybníka za Tesaříkovým, mokřady a jiné přírodní lokality), ale řada věcí nám chybí. Všechny relevantní nápady, nechť jdou na stůl! Nikoliv že zase spadnou pod stůl! Volby k tomu poskytují ideální platformu. Doufám, že si rozumíme?!
               Mgr. Ladislav Nevrkla, Pro Božice

Žádné komentáře:

Okomentovat