středa 14. května 2014

Rarity a zajímavosti z Božic a okolí (dopl.20.5.)

Božická benzinka nezažívá moc radostné období, anonymní pisatel reaguje na vzpomínkový akt u komunistického pomníku, že "je to ostudou Božic", třešně na našich zahradách chytají rudou barvu. Taky vietnamský market má fasádu pestrobarevnou. A barvami to hrálo počátkem května leckde jinde v Božicích. Třeba na kovových zábradlích božických mostů. Holt, modrá je prý dobrá!
Někde je pozemek obehnaný ostnatým drátem, jinde plastovou páskou, v obou případech to má být forma ochrany před nezvanými návštěvníky. Obec Vranovice dostala krásnou turistickou známku, zatímco my pořád hloubáme, jestli o ni vůbec zažádat. Na invazi turistů, hlavně cykloturistů, se každopádně připravujeme a vylepšujeme vzhled fasád našich sklípků, které jsou na trase. Při pěší chůzi narazíme na přírodní zajímavosti, jakou je třeba dutý strom u kostela. taky živočichy můžeme u nás spatřit rozličné i vzácné a chráněné. Včera jsem si všiml jakéhosi igelitového pytle u Bílého kříže. Zastavil jsem, šel se podívat, co to je a že to naložím a hodím do kontejneru - ale jsem na rozpacích, jestli to není součást výzdoby ležící u paty podstavce. Já pořád po něčem pátrám.
Na božické benzince není možné od 1.4.2014 platit kartami (opatření nového majitele společnosti Capasi Trade, s.r.o., Rousínov), jenom v hotovosti. Cena za palivo taky není nijak lukrativní. Hmmmm..... Je tam najednou nějak pusto, prázdno .... Poslanec Grebeníček pravil na adresu partyzánů, že si po válce těžko odvykali od zbraní! Pro Andreje Babiše měl větší pochopení: Ano, Babiš byl zakomponovaný do struktur StB, pravil pan docent, ale šlo o běžnou záležitost (sic!!!). Hmmmm, i v Božicích byli v těchto strukturách vlivní lidi ....
V sobotu 17.5.2014 probíhá v celé naší republice akce Ukliďme Česko! Sejdou se na ní desítky dobrovolníků, kteří budou v přírodě sbírat odpadky. Naše obec sice nevyhlásila nějaké oficiální prostory či trasy, ale jak píšu: dobrovolníkům se meze nekladou a plné igelitové pytle obec určitě ráda sveze na skládku, když to na obecním úřadě v pondělí oznámíte. V řadě případů bude stačit, když posbíráme nepořádek na veřejných prostorách kolem našeho bydliště, byť jsme tam ty obaly, vajgly a jiné nečistoty neodhodili. Kapišto?! Ukliďme si Božice!
Já budu v sobotu na malé slavnosti ve své rodné obci. Docela se těším. Jednu raritu jsem už minulý týden objevil v připravovaných materiálech. Jeden z občanů byl za první války italským legionářem, za účast v odboji za té druhé dostal v roce 1946 vyznamenání. Na tom by nebylo zas až tak moc zvláštního, kdyby to vyznamenání nebylo za činnost v odbojovém Hnutí za Svobodu. Zvláštní je na tom to, že jsme to o dotyčném (dávno již mrtvém občanovi ani nevěděli) a za druhé zatím marně pátrám, v jaké části "Hnutí za Svobodu" mohl být švec Jan Bartoš činný. Kdybyste někdo věděl něco o tomto odbojovém hnutí, napište mi. Obrátil jsem se i na renomované instituce a vědce a zatím jsou ohlasy minimální.
O víkendu hrajeme fotbaly doma - dva v sobotu 17.5. (žáci a dorost), ten nejdůležitější a nejzajímavější v neděli 18.5.2014 v 16:30 h. Soupeř přijede určitě nabuzený s četným doprovodem fanoušků. Není to nikdo jiný než naši přátelé z Břežan! My potřebujeme tři body, břežanští  Havrani nám asi nic zadarmo nedarují....
Tak a jdeme makať, jak říká současný nejpopulárnější politik Andrej Babiš.I v Božicích lze spatřit infotabulku jedné jeho firmy. Už jste si tam byli koupit krmné směsi?

                Ladislav Nevrkla
Má akce Ukliďme Česko smysl?

















Žádné komentáře:

Okomentovat