pátek 2. května 2014

I Božice se potýkají s muchnicemi

Ten podivný černý hmyz nešlo v posledních dnech přehlédnout ani v Božicích. Hned se vyrojily fámy, jak jeho larvy likvidují pupeny a nejraději mají rozvíjející se pupeny vína.
Jedno je jisté: podivný dvoukřídlý černý hmyz s dlouhýma nohama však nebezpečný není. Je jenom nepříjemný, hlavně napohled. poprvé jsem se s hejnem setkal u meteostanice v Kuchařovicích na Květnou neděli 13.4.2014. A zua pár dní už jsme je měli doma na dvoře. Ještě tuto středu jsem jednu chcíplou a jednu potácející se našel na schodech před vchodem do domu.
Jedná se o nějaký druh muchnice (březnové či zahradní) a jedná se o hmyz neškodný, spíš užitečný, jelikož slouží za potravu ptákům, např. kosům. V současné době už jejich výskyt mizí a tak můžeme s obavami vzhlížet k jiným "okrasám" našich pozemků - mšic, květopasů, pilatek, obalečů, vrtulí, mravenců a mandelinek. Na ty už bude potřeba nějaký ten insekticid.
A ještě malé shrnutí na závěr:
Dospělci žijí jen krátce, přibližně 2 až 3 týdny, takže jejich hubení chemickými prostředky nemá praktický význam a může uškodit jiným živočichům.
Muchnice většinou nepřijímají žádnou pevnou potravu, maximálně květní nektar nebo pyl. Jsou ale důležitou potravou hmyzožravých ptáků, například kosů. Nejsou nebezpečné. U některých druhů dochází každoročně k nadprodukci potomstva. Dospělci žijí jen krátce a zároveň dochází k jejich rychlé konzumaci ze strany ptáků a dalších přirozených nepřátel. Proto samice kladou vajíčka ve velkém počtu do půdy a dospělci se po přezimování líhnou najednou, ve stejnou dobu. Dochází tedy k jejich masivnímu rojení, které může být větší v případě, že byla mírná zima, tak jako v letošním roce.

            (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat