sobota 10. května 2014

Vzpomínkový akt ve znamení Světlany

Svým způsobem kouzlem nechtěného byla dnešní vzpomínková akce u druhého božického pomníku ("vyzdviženého z písku", jak podotkl hlavní host) k 69. výročí osvobození.
Hlavním hostem byl poslanec Miroslav Grebeníček a ten taky dostal maximum prostoru k vyjádření svých myšlenek. Začalo to jako v Cimrmanovi - recitací Kollárovy básně Slávy dcera a skončilo diskuzí s občany. Mezitím stihl vzpomenout osvobozenecké mise Spojenců (neopomněl ani na účast rumunských vojsk při osvobozování Moravy) i vyplísnit rozmary současného prezidenta Zemana ("...že by se bál, že by dopadl jak vloni na ruské ambasádě?", zažertoval na prezidentovu adresu).
Podstatnou část besedy však překvapivě věnoval případu Světlana. Neměl jsem ani potuchy, že by zrovna toto téma docenta Grebeníčka zajímalo, ale budiž .... To, co prezentoval ze svých excerpt z archivních složek, byla vcelku pravda. Ale musel jsem mu při odchodu připodotknout, že bude-li chtít svoje bádání dotáhnout do zdárného, nezaujatého  a objektivního konce, tak ho čeká ještě trnitá cesta .... Něco o tom vím a vidím, že zatím - což je při poslanecké práci pochopitelné - nemá zdaleka prostudováno a shromážděno ani tolik archivních materiálů, co já. Na druhou stranu je pravda, že tuto událost pojímá komplexně, kdežto já se zaměřuji především na Světlanu na Znojemsku, především v Božicích. Taky bude třeba, aby zaujal jasné stanovisko k vyneseným trestům. Na dotaz našeho starosty, jak se dívá na výši trestu pro jednoho z božických členů Světlany Josefa Kudličky, který byl v době soudu otcem sedmi dětí a vyfasoval trest 20 let vězení, použil (doufám, že zatím z nedostatku času nastudovat soudem zpracované provinění jmenovaného), v odpovědi argumenty nedostačující. Taky není asi nejšťastnější, že zdrojem informací pro něj zatím byly pouze osobní kontakty s nejmladším členem božické Světlany Svatoplukem Župkou. Přesto mu přeji v jeho bádání hodně vytrvalosti a trpělivosti a jak sám říká, správné vědecké metody bádání. Z parlamentních lavic ovšem takovou práci fakt nevytvoří.

             Ladislav Nevrkla

P.S. Součástí shromáždění byl i podpis petice za kandidaturu Ing. Krátkého jako nezávislého kandidáta do Senátu s podporou KSČM. Na dosavadní senátorce M. Bayerová nezůstala tentokrát nit suchá ...

Na silnici jsou patrné stopy po nápisech, které se u pomníku
objevily v minulých dnech

Pan poslanec se snažil působit příjemně a jako zkušený
řečník i působivě

1 komentář:

  1. Anonymní příspěvek musím nechat v archivu. (lan)

    OdpovědětVymazat