čtvrtek 8. května 2014

Odemykání Hraběnčiny studánky: Společné poselství Šanova a Božic

Moc pěkně promluvil na zahájení letošního odemykání Hraběnčiny studánky (pocházející z roku 1810) šanovský starosta Petr Škarek. Zatímco Božičtí sem chodí, protože ji cítí jako svou (můžu potvrdit), tak Šanovské jsme sem museli naučit chodit. Obojí je pravda.
Pravdou ale taky je, že sem chodíme všichni rádi, že nás sem nikdo nenutí a že se tady cítíme dobře. A že je nás tady z Božic čím dál víc a že i nastupující generace cítí ke studánce vztah: Mamko, vždyť to je naše studánka!
 Program zajišťuje Okrašlovací spolek Šanov a Obec Šanov a je vlastně celodenní. Otvírání Hraběnčiny studánky je jeho neopomenutelnou součástí. Strávit příjemnou hodinku na březích Prostředního z Karlovských rybníků pod nádherně opravenou hájenkou, v blízkosti Přírodní rezervace Karlov a hlavně kolem magické pískovcovými deskami obložené Hraběnčiny studánky, to je sám o sobě zážitek. Když ho navíc umocní připravený program (Markéta Kalinová a spol.) i drobnosti okolo, tak to doopravdy nemá chybu. Leccos je na fotkách i na připojeném videu.
Tak Šanováci, těšíme se zase za rok!
      Ladislav Nevrkla



















1 komentář:

  1. Je moc hezké, že se na tuto studánku (dříve jsme ji tak nenazývali, stačilo říci jdeme ke studánce) nezapomnělo a nezapomíná. Pokud si pamatuji, tak vždycky , již od mého dětství to byla studánka, která vždy patříla k Božicím, ke které se houfně chodilo na procházky. O tom, že se teď více "připojuje" k obci Šanov, se dočítám až teď v posledních letech tu v historii. Je to divné, ale na druhou stranu je zase milé, že se o ni někdo stará a hlavně nezapomíná. Je to stále kus božické historie. M. Egnerová

    OdpovědětVymazat