neděle 4. května 2014

Nerealizované železniční projekty na Znojemsku I.

Když jsme připravovali besedu s dr. Jiřím Kacetlem o historii budování železničního spojení mezi Znojmem, Brnem a Vídní, požádal jsem ho, aby se aspoň stručně zmínil i o připravovaných či uvažovaných železničních tratích na Znojemsku. Vyhověl mi a několik nerealizovaných záměrů a projektů na té naší božické besedě připomněl.
K tématu se dostávám až teď a tak jsem kromě informací dr. Kacetla zabrousil i do dalších zdrojů a tam na mě "vykoukly" i zmínky o dalších plánech a vizích, které se na přelomu 19. a 20. století a v době do 1. světové války objevily. Zajímat nás to může, jelikož jeden ze "vzdušných zámků" se měl týkat i Božic.
Když ale zůstaneme u nějaké časové posloupnosti, tak si dnes připomeneme tři jiné nerealizované projekty a ten "božický" si necháme na příště, ať se máte na co těšit.
Božice bych jenom znovu připomněl v souvislosti s původně plánovanou trasou z předpokládaného železničního uzlu v Břežanech (Fryšavě), se stanici v Božicích někde v Zámlýní a poté směrovanou kolem Kohoutího (Pašijového) kříže směrem na Dyji (Milfroň). Na to se můžete podívat v článku http://www.probozice.blogspot.cz/2014/02/na-zeleznici-daly-se-veci.html a http://www.probozice.blogspot.cz/2014/01/jak-vznikala-zeleznicni-trat-pres-bozice.html.
V roce 1895 byla navržena spojovací dráha Znojmo - Tetčice (Brno) přes Únanov, Želetice (ty figurují v mnoha záměrech, jelikož zde býval cukrovar), Hostěradice (ty patřily k páteřním obcím Znojemska, což dodnes vidíte na naprosto šílené křižovatce uprostřed obce), Moravský Krumlov a Ivančice. Návrh byl pro značnou finanční náročnost zamítnut už v roce 1897.
V roce 1899 byla přípravným výborem navržena dráha Znojmo - Hostěradice v délce 26,5 km, která by vedla přes Horní předměstí ve Znojmě na Únanov a Želetice a navazovala by na dráhu Hostěradice - Miroslav, město (ta nikdy nevznikla) a Miroslav (to je ta současná u Suchohrdel).
Třetí mezi nerealizovanými záměry se objevuje plán navržený v roce 1899 lechovickým baronem Kübeckem, která měla spojit Hodonice s Hostěradicemi přes Lechovice. Tu vám nabízím na staré mapce získané z webových stránek http://www.parostroj.net/.
Tak a příště se podíváme až k nám.
            Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat