pátek 26. září 2014

Co napsal Frank Oslzly před 22 lety do krajanského tisku

Není to možná až tak o Božicích obsahem, zato je to o Božicích díky jejich autorovi. Pan František už se dávno do Božic vrátil a žije ve zdejším Domě s pečovatelskou službou. Před více než 20 lety publikoval v krajanském tisku zajímavý článek a ten si dovolím dnes připomenout.
Článek byl otištěn pravděpodobně v časopisu The Prague Post asi v roce 1993 nebo 1994 v rubrice redakční pošta. Anglicky neumím a kdo učinil volný překlad, nevím. Příspěvek Františka Oslzlého je následující:

O budoucím názvu Země moravsko-slezské se uvažuje (Name of Country Should Consider Moravia, Silesia)
Jak pojmenovat?
Vím, že tato země prochází mnoha změnami a problémy. Avšak problém, o kterém se zmiňuji, už nemůže být déle zasouván pod koberec. Věřím totiž, že se projeví podobně, jako se projevil na Slovensku či v Rusku. Chtěl bych se s vámi podělit o některá fakta, která byla v nedávné době přehlížena.
Češi pro mě znamenají etnickou skupinu, nikoliv zeměpisnou oblast (tj. národ, ne území). Jestliže Čech reprezentuje nový stát, národní uznání Moravanů a Slezanů je popřeno.
 Dělá snad pražský centralismus stejnou chybu už podruhé? Jejich jazyk, zvyky a kultura (myšleno obyvatel Moravy a Slezska) se dochovaly. Bez uznání však jsou nekompletní. To samé platí pro každý malý národ v Evropě: z Bosny, Hercegoviny, Baskicka, Moravy i Slezska.
Bylo by příliš mnoho žádat Čechy, aby znovu zvážili jméno nového státu a dali tak světu vědět, že Morava a Slezsko jsou také části nového státu? Neříkejte prosím, že by to bylo příliš dlouhé jméno. Za tímto jménem je tisíc let lidské historie.
Možná, že v budoucnu budou tyto tradice popřeny a někteří lidé řeknou: Chceme naše národní jméno a nezávislost.

                                                                                           Frank Oslzly, Lincoln



Malý dodatek:
Ani v roce 2014 jsme se s problémem jednoslovného názvu našeho státu a pojmenováním území České republiky dobře nevypořádali. Zatím se pořád mezi lidmi ani politiky neujalo prezidentem Zemanem podporované označení Česko a velmi často se setkáváme s hovorovým vyjádřením (hlavně různých celebrit, slavných sportovců  apod.), že "se vrátili do Čech", když tím myslí, že se vrátili do České republiky. Dá se s tím vůbec něco dělat?

                                                                                             Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat