pondělí 29. září 2014

Volby 2014: Klikací rozpočet. Víte, k čemu je dobrý? (akt. a dopl.)

Když se řekne klikací rozpočet, tak mnozí z nás možná ani neví, co si pod tím pojmem představit. A když už si něco představí, tak se ptají, k čemu je to dobré. Na obě otázky se nyní pokusím odpovědět.

Klikací rozpočet je webová aplikace, která zpřístupní hospodaření obce (v detailu až na konkrétního dodavatele na úrovni faktury) s porovnáním na přijatý rozpočet, takže občan má kdykoliv možnost v reálném čase (tj. třeba právě teď) z pohodlí svého domova (samozřejmě prostřednictvím počítače) zjistit, jak obec hospodaří. Přehledným, srozumitelným a jednoduchým způsobem jsou zveřejněny příjmy, výdaje i financování obce. Aktualizace dat se provádí většinou 1x za měsíc při měsíční účetní závěrce.

A jaké jsou výhody tohoto systému? Tak v prvé řadě se jedná o vyšší "průhlednost" neboli transparentnost fungování obce. V tom dalším jde o posílení role veřejné kontroly a zvýšení důvěry občanů v politiky a politiku obecně. Ono se totiž ukáže, že při tomto otevřeném systému hospodaření se nedá nic utajit. Vše se dá dohledat a může tak učinit každý občan, který o to má zájem, nebo má o hospodaření obce pochybnosti. Zároveň se zlepší i textový popis u účtovaných faktur, což vede potom k větší srozumitelnosti nejen pro občany, ale např. i pro zastupitele či členy finančního výboru, kteří můžou na schůze výboru chodit připravení a s dotazy, aniž by museli trávit hodiny před tím v kanceláři obecního úřadu. 
Je to jedno z mála řešení, které má v podstatě jen samé plusy – je levné a výhodné pro všechny zúčastněné – slušný politik se vyhne neoprávněným nařčením a občan má jistotu, že je s veřejným majetkem nakládáno hospodárně. Proč se do toho nepustit i v Božicích? Náklady na zřízení i každoroční aktualizaci jsou příznivé a přiměřené. Zkušenosti hovoří jasně! Máme se kde inspirovat i zeptat.

                                                                                          LANE a -lan-

P.S. Klikací rozpočet je součástí programu volební strany č. 3 PRO BOŽICE 2014.






1 komentář:

  1. Včera obdržel cenu za "klikací rozpočet" Hradec Králové, vloni Uherský Brod. Měst a obcí, kteří jej zavádějí, houfem přibývá, ministr Babiš z toho má radost! (lan)

    OdpovědětVymazat