sobota 13. září 2014

Retro: Současná móda i projevy teenagerů mají kořeny v polovině 60. let

Není lepšího důkazu než konkrétní fotografie. Vliv skupiny Beatles na Božice? Jasně! Máme důkazy. Božické Olgy Schoberové? Ano, samozřejmě!
Důkazy k výše uvedeným tvrzením nám nabízí zajímavá fotka IX. B třídy božické základní školy z roku 1965! Tedy minimálně už 49 let tady máme důkazy, že současná mládež nespadla z nebe, ale plynule navazuje na módní trendy z poloviny šedesátých let.
Jen se podívejte na trojici deváťáků a jejich účesy ala Ringo, George, Paul, John! Jen se podívejte na typické módní účesy děvčat z poloviny 60. let. No a zdvižený palec? Jasné mnohovýznamové gesto!!! Taky palce ledabyle zasunuté do kalhot byly významným projevem sebevědomého mládí ...
Moc mě ta fotka potěšila a vás doufám taky!

P.S. Pokusy normalizačních funkcionářů, abychom se ostříhali a abychom nenosili rifle, neměly v 70. letech šanci! I třeba díky takovým osvíceným učitelům, jako byl prof. V. Brunclík na znojemském gymnáziu. Jak na tom byla mládež v Božicích, nevím. Ale určitě si taky našla kličky a prosazovala si svou. Když to uměli v roce 1965, proč by to neuměli v roce 1975 ...

                                                                 Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Nikdo nezkusí poznat aspoň pár deváťáků?

    OdpovědětVymazat
  2. Moc jsem jich nepoznala, ale aspoň opravdu pár. Horní řada: 2. Anna Střižíková, 7. vzadu Jaroslava Tomášková (v pozadí učitel Josef Baránek), 12. Zdena Sedláková, 15. Vlasta Zástěrová. Ve spodní řadě: 4. Miroslav Fojtík, vedle něj Jaroslav Kapaňa, 8. Jiří Kučera, 9. Ivan Rožnovský. (me)

    OdpovědětVymazat