neděle 19. dubna 2015

Dobrovolní hasiči na prahu roku 2015

Dokumenty z hasičských
oslav v mé rodné obci
SDH Božice měl své delegáty na Shromáždění  delegátů sboru dobrovolných hasičů, které se uskutečnilo dne 14.3.2014 v KD  Mikulovicích. Toto shromáždění bylo volební, z řad božických hasičů jsem ale v zápisech nenašel žádného zvoleného zástupce.
Starostou OSH byl  opět zvolen bratr Ludvík Procházka, jeho náměstky byli zvoleni br. Ing. Ján Novosad (1. náměstek), br. Václav Kondler (2.nám.) a br. Rudolf Souček (3.nám.), který je současně vedoucím Odborné rady mládeže, kde nyní rovněž nemáme svého zástupce.
 Schváleny byly výročí a oslavy SDH OSH Znojmo, kde sice taky Božice nefigurují, ale našel jsem tam zmínku o plánované oslavě 130. výročí vzniku SDH v mé rodné vísce Prokopově. Sám jsem byl řadu let členem tohoto SDH a připravil jsem pro různá výročí SDH Prokopov ve spolupráci s mým otcem i syny několik brožur, fotodokumentaci a videonahrávku. Prokopovští hasiči se na mě vždy s důvěrou obraceli a já se jim snažil maximálně vyhovět, i když v té obci už více než 33 let nebydlím. Letos mají oslavu  130 let naplánovanou na 20.6.2015 a tak se tam určitě potkám se starými známými tvářemi. Bude to o víkendu mezi oslavami 60 let fotbalu v Božicích (13.6.) a Božickými krojovanými hody (27.-28.6.), tak se mám v červnu skutečně na co těšit.
Slavit budou i v Branišovicích, Šanově, Jezeřanech-Maršovicích, Miroslavi a Lesonicích. 
Zpracovaný je kalendář okrskových hasičských soutěží, Božice se představí v sobotu 25.4.2015 od 9 h v Břežanech. Celý kalendář je uvedený v příloze.
Připraveny jsou rovněž otevřené soutěže v požárním sportu, připraveno je 27 soutěžních míst, Božice mezi nimi nejsou.
A připravená je rovněž hasičská liga okresu Znojmo. Přihlášeno je 18 družstev a jeden ze závodů se 4.7.2015 koná v Božicích na závodní dráze. Za Božice budou letos startovat pouze ženy.
Připraveny jsou rovněž závody mladých hasičů v požárním útoku, v Božicích se žádný ze závodů neplánuje a nevím, jestli se naši mladí hasiči těchto závodů budou účastnit.
      (lan)



1 komentář:

  1. Vidím, že o všem možném je přehled a vše je naplánováno, ale o oslavě 790tého výročí Božic ani slůvko. Podle všeho se tedy nic neplánuje i když to tu bylo slíbeno, že oslava určitě proběhne. Pak se divíte, že všude v okolí jsou různé akce a v Božicích nic - jenom hody, atd. a to důležité výročí bude zřejmě opomenuto.

    OdpovědětVymazat