středa 29. dubna 2015

Příběh z Božic: Jak se kupec zbavil lupičů na Solné stezce

A teď už vzhůru na Znojemsko, přesněji do Božic. Kdysi tam mívali akátový lesík, kterému se neřeklo jinak než Strašidelný. A kolem vedla frekventovaná silnice, kudy se mimo jiné vozila z Rakous a Uher sůl, proto se jí říkalo Solná stezka. A právě v těchto místech se odehrál zajímavý příběh.

Nutno ještě dodat, že v místě stávala také zájezdní hospoda. Byla útulná, což o to. Z odstavených povozů se ale až příliš často ztrácely pytle se solí a někdy ráno majitelé nenašli ani celé vozy i s koňmi. Nebylo divu, že se právě této hospodě začali časem obchodníci vyhýbat. Až se tomu jeden z kupců rozhodl učinit přítrž. Schválně se při cestě ubytoval v této hospodě, ale pod formanskou plachtou s pytli soli nechal schovaného svého urostlého syna.  
Zatímco otec uvnitř hospody večeřel, vstoupili do krčmy dva nedbale oblečení muži s divným kukučem. A hned se s ním dali do řeči jako staří známi. Po chvíli se jeden z nich nenápadně vytratil. Samozřejmě si to namířil rovnou k vozu plnému vzácného zboží. Jen co strčil ruku pod plachtu, aby sáhl po pytli se solí, za nenechavou končetinu ho popadla silná paže. Patřila kupcovu synovi. Lapený zloděj začal řvát na celé kolo. Jeho kumpán mu rychle přispěchal na pomoc, ale kupecký synek ho srazil k zemi jedinou ranou volnou rukou. Od těch dob už bylo v zájezdním hostinci u Božic o poznání bezpečněji. 
A pokud si příběh odvysílaný v rámci pondělního programového bloku Moravská rodina: Božice vysílají s Českým rozhlasem Brno chcete poslechnout najděte si http://www.rozhlas.cz/brno/znasimoravy/_zprava/pribeh-z-bozic-jak-se-kupec-zbavil-lupicu-na-solne-stezce, udělejte si pohodlí a poslouchejte.
Pověst má reálný základ a já se k ní někdy brzy vrátím podrobněji.
       Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat