pátek 3. dubna 2015

Ještě jednou k pozvání na XI. božický košt

Degustační komise 2015
Materiálů k letošnímu ročníku Božického koštu je tolik, že je publikuji postupně, aby jeden za druhým nezapadly. Na webových stránkách Družstva božických vinařů i na facebooku je dostatek informací, stejně jako v Božickém zpravodaji. Několik zajímavostí vybírám i jako pozvánku na velikonoční neděli 5.4.2015 od 14 hodin do sálu božického kulturního domu.
V sobotu 28. 3. proběhla degustace. Celkem se sešlo 25 degustátorů, kteří byli rozděleni do 6 skupin. Vždy vybrali dva vzorky, které šly do finále. Z těchto dvanácti vín se letošním šampionem stal Ryzlink rýnský 2013 PS, Vinné sklepy Lechovice. I přes nepřízeň minulého ročníku se nám podařilo sesbírat 225 vzorků vín, což je prakticky náš každoroční průměr počtu vín, která hodnotíme.  Vína máme ohodnocena, medaile rozdány (předávat je budeme na koštu) a těšíme se, až si je všechny společně přechutnáme na XIV. Božickém koštu. To uvádí Josef Leisser, člen představenstva Družstva božických vinařů na http://dbv.webnode.cz/
V Božickém zpravodaji ještě připomíná, že naši vinaři sklízejí úspěchy i na přehlídkách a výstavách vín v našem okolí. Např. člen DBV Jan Protivínský z Břežan získal letos cenu za nejlepší kolekci hodnocených vín na letošním Tasovickém koštu. Zlatou medaili za Ryzlink rýnský 2014 získal tamtéž další člen DBV Jiří Čada a se svými vzorky uspěli i další členové DBV J. Kašpáek, J. Dosoudil, B. Pavlíček nebo I. Lukeštík.
Nedílnou součástí koštu bude i občerstvení, a to teplá kuchyně, či výborné sýry z Mlékárny Klíč, podobně jako cimbálová muzika Denár s primášem Adamem Egnerem.
Vstupné je rozdělené na samotnou vstupenku (50 Kč), katalog (20 Kč), skleničku (50 Kč) a bločky (jeden za 5 Kč), kterými se platí vystavené vzorky. "Těšíme se na setkání při skleničce dobrého vína na Božickém koštu 2015," zve za DBV Josef Leisser.
                             (lan)
Degustaci řídili Michal Jačianský (vlevo) a Robert Šotkovský




Fotografie z degustace k božickému koštu. Foto Josef Leisser & Marek Klíč.

Žádné komentáře:

Okomentovat