úterý 28. dubna 2015

Fotbal: Ještěže máme Lopíka! (akt.+foto)

Dnešní derby III.B tř.mezi Božicemi a Břežany mělo výbornou atmosféru v hledišti, i když fotbalově není o čem moc psát. Derby už je někdy takové. Bojovalo se o vedoucí branku a když jsme ji konečně dali, překvapili nás hosté zvýšeným nasazením. Na naše 2:0 odpověděli hosté brankou a bojovalo se až do závěrečného hvizdu.
Božice - Břežany 2:1. Naše branky: 2x Lopík (Pavel Ležák) - Miroslav Novák (má můj obdiv, jak situaci přečetl a zakončil).
Naše sestava: Michal Hrubý - Zdeněk Chrenovský, Jaromír Jandásek, Jakub Rambousek - Roman Šob - Petr Procházka, Evžen Egner, Jan Kudlička, Jakub Zifčák - Pavel ležák. Jan Szabó. Střídali: Martin Zedníček (Petra Procházku), Broněk Horáček (Romana Šoba), Vojtěch Maruštík (Jana Szabóa), Václav Poklemba (Lopíka). Trenér: Broněk Juřica.
Tradičně mírně vyhecované utkání hrané před velmi solidně zaplněnými tribunami (letošní rekord) a to především díky početné divácké družině z Břežan i dalších okolních obcí, nenabídlo nějaký mimořádný fotbal (místy v průběhu utkání jsme i nespokojeně hučeli a pokřikovali), ale napnutí jak strunka jsme byli od úvodního až do závěrečného hvizdu sudího Petruchy.
Vzájemné oťukávání v úvodu zvládly lépe hosté, kteří nás zaskočili pohybem a napadáním hráčů, takže jsme se s míčem pořádně nepomazlili. Až v 6´ po nádherné individuální akci Lopíka  a jeho nádherném (bohužel nikým nevyužitém) centru do vápna jsme ukázali, co umíme a též následná střela Jary Jandáska z hranice šestnáctky byla odměněna potleskem a povzbuzením: "Pěkný"! K našim velmi dobrým hráčům patřil dnes důrazný a nebojácný bek Zdeněk, který se poprvé dobře ukázal v 11´.  Břežany stále zlobily, my jsme vyzkoušeli jejich gólmana střelou Ramba z VPK v 10´.  Další gólovku měl na kopačce opět Lopík. Dostal se do sóla po nádherném pasu od Honzy Kudličky, ale v rozhodujícím momentu trefil gólmana a odražený míč po dalším Lopíkově zásahu vykopával z brankoviště břežanský bek Jenda Protivínský. Pak kopal dva VPK Honza K., ale jeho technické střely v síti neskončily. Po Honzově rohu sebral břežanský gólman míč nad hlavou Evženovi. Škoda, tyto situace Evža umí! Až teprve potom - ve 30´- následovala první břežanská střela na naši branku. Martin Fajmon ji však poslal vedle. jen jednou se tentokrát ukázal náš útočník Honza Sz. Ve 34´ nádherně vypálil z úhlu, ale pozorný gólman ji vyrazil. Kopali jsme ještě další rohy (Rambo) a VPK (Honza K.), ale bez efektu. Břežany nasadily zdržovací taktiku, s bodem by byli spokojeni - a my jsme nevymysleli v těch chvílích NIC! "To není fotbal, to je kopaná"! znělo z ochozů od lehce rozladěných božických fanoušků. Jenže právě v té chvíli se do gólového sóla opět dostal Lopík a tentokrát již nezaváhal a rozjásal tribuny!!! Od 43´ jsme tak vedli 1:0 a šli se připravit do kabin na druhý poločas.
Ani druhá půle však nenabídla strhující podívanou, jakou zažívali o pár minut poté v Praze na Letné, kde "železná Sparta" ukázala, jak se hraje o titul! Sioce jsme začali tlakem, ale ani v početní převaze (hostům se zranil v souboji Martin Fajmon a víc jak 10 minut hrály v deseti). Nám to spíš vadilo, zbytečně jsme zmatkovali, nic se nám nedařilo. "Hrejte fotbal!" volaly tribuny, "na to se nedá dívat!" To vycítili i hosté a začali být daleko aktivnější. Najednou zjistili, že hrát musí oni, šlo jim přece o bod! Jejich tlak jsme zastavili až v 60´, kdy jsme po pěkné akci Romana získali roh. Asi největší neproměněnou gólovku spálil v 70´ Peťa P., který špatně vyhodnotil situaci v malém vápně. Hned na to byl střídán Zedňou. Opět jsme zazmatkovali v obraně (73´) a přišlo další střídání. Změny nám prospěly a v 77´ pohotový Lopík uklidil míč do břežanské branky a zvýšil naše vedení na 2:0! 
Eufórie však netrvala dlouho, opět jsme propadli vzadu a v 78´ bývalý gólman Miroslav Novák snížil na kontaktních 2:1. Jako gólman věděl, jak to kopnout!!!
Příchodem Vojty M. v 81´ ožil i kraj zálohy, zrychlili jsme, vysílení hosté víc faulovali a můžou být rádi, že jejich gólman vychytal v 87´ pěknou střelu Lopíka. Ten pak za velmi hlasitých ovací a potlesku odcházel ze hřiště, aby si po dlouhé odmlce kopl do míče i Vašek Poklemba. Potlesk pro Lopíka a radost z vítězství nezkalil ani drobný lapsus po skončení zápasu. Prý to k takovým vypjatým zápasům patří.

                                     (lan)




























Žádné komentáře:

Okomentovat