neděle 18. října 2015

Co víme o náletech na Božice na konci války

Tento příspěvek nebude žádnou hlubokou sondou do událostí konce druhé světové války. Spíš je to reakce na nedávno objevený letecký kulometný náboj v ulici pod masnou. Pokud bude udělaná nějaká expertiza, můžeme se dozvědět více.


Božice a České Křídlovice měly tu smůlu, že zde stál jak výrazný orientační bod - penzionát (klášter) Maria Hilf - a necelé dva kilometry od obce se nacházelo i strategické nádraží Božice-Jaroslavice (v té době pojmenované Neuweidenbach).
Věž kláštera s křížem (sundaným při rekonstrukci a opravách někdy na přelomu 70.a 80. let a asi se dodnes nacházejícím jako ozdoba na jednom božickém dvorku) byla orientačním bodem náletů spojeneckých letadel (anglo-amerických) při bombardování nedaleké Vídně a samotné nádraží se stalo cílem spojeneckých náletů a ruských bombardérů v dubnu 1945.
Vzhledem ke známým faktům, kudy šly pásy bomb (zničené domy, minimálně střechy domů) i nálezů zbraní a střeliva od roku 1945 dodnes, nás tyto současné nálezy nemůžou překvapit. Spíš vybízejí k opatrnosti při jakýchkoliv zemních pracích, protože tato munice je stále ještě aktivní. Stačí si vzpomenout na leteckou bombu objevenou při hloubení základů jedné křídlovické novostavby před několika lety.

Amatérští historikové, kteří mapují osvobozování Znojemska a svoje zjištění a názory publikují v dlouhodobém seriálu v regionálním týdeníku Znojemský týden (nikoliv Znojemsko) přišli s názorem, že cisterny s palivem u božického nádraží bombardovala britská dvoumotorová letadla Lockheed P-38 Lightning 15. letecké armády ze 48. perutě.
                                           (lan)

Bombardované božické nádraží. jedna z cisteren
zde stála ještě rok po válce.

Žádné komentáře:

Okomentovat