úterý 27. října 2015

Dýňohrátky v božickém domově důchodců (akt.28.10.)

O letošních dýňohrátkách v božickém domově důchodců se píše na webu domova důchodců. Je tam i zajímavá poznámka týkající se historie halloweenu v českých zemích a jeho přijímání v současnosti.

 Ta je totiž pravdivá. To nové, neznámé buď přijímáme, nebo ne. Halloween se v Česku již pevně uchytil, protože je nám čímsi nepojmenovaným blízký. Je tvůrčí i tajemný současně, a to pro děti, dospělé i seniory. To se povede málokteré nové tradici.

A co píší o letošních dýňohrátkách v božickém domově důchodců?
Ani letos v DD Božice nechyběly tradiční dýňohrátky. Děti ze ZŠ Božice si přinesly do Domova spoustu dýní, aby pod vedením p. učitelky Mgr. Glacové do vydlabané dýně vyřezaly veselé nebo strašidelné obličeje. Fantazii se meze nekladly. Dýně odekorovaly přírodninami a v této podobě zdobí prostory před ZŠ Božice a část z nich vítá návštěvníky Domova u vstupu do Domova.
Tajemno Halloweenských oslav podtrhávala netradiční výzdoba místnosti, kde se tvořila dýňová strašidla. Obří pavoučí síť a neidentifikovatelní pavouci různých rozměrů navodily tu správnou magickou atmosféru. Halloween je anglosaský lidový svátek a klienti DD Božice ho neznají. Přesto příprava na jeho oslavu byla pro ně  příjemným zpestřením nastupujícího podzimu.
                  Vybral a doplnil -lan-
      






Žádné komentáře:

Okomentovat