neděle 25. října 2015

Moravští Chorvati na cestách. Zpátky ke kořenům podruhé

Velice působivou reportáž o letošním chorvatském putování Balkánem a jižními částmi střední Evropy publikovala v č.4/2015 Božického zpravodaje přímá účastnice pochodu Eliška Leisserová.


Historické osudy Chorvatů jsou velice zajímavé (viz před několika lety vydaná publikace Dějiny Chorvatska) a pro nás na jižní Moravě dvojnásob, jelikož se zde v průběhu 16. století usazovali. Bylo to již v dobách, kdy byly české země volnou součástí rakouské říše (od roku 1526 nám vládli jako čeští králové panovníci z rodu habsburského) a podobně i podstatné části Chorvatska a Slavonska. Chorvaté však byli v daleko obtížnějším postavení, jelikož na jejich území soustavě útočila turecká vojska Osmanské říše. Turci představovali v té době pro Evropu vážné ohrožení, o němž možná přemítáme až nyní v souvislosti s imigrační krizí. Turecké výboje do střední Evropy byly zastaveny pod Vídní roku 1683, kde nám významně pomohla armáda vedená polským králem Janem III. Sobieskim. Sledujete, jak jsou si ty dějiny zase podobné?
Část Chorvatů se na jižní Moravě usadila trvale. O chorvatském osídlení svědčí třeba i název obce Charvátská Nová Ves u Břeclavi. Chorvaté byly menšinou i v dalších obcích, ale ve třech představovali až do let 1947 - 1951, kdy byl proveden jejich vnitřní odsun, většinu. Jejich centrem byla obec Frélichov (v letech 1949 - 1950 Charvátská, od roku 1950 Jevišovka), Dobré Pole a Nový Přerov.
V reportáži E. Leisserové je vše velmi dobře a srozumitelně popsáno, takže doporučuji k přečtení a zamyšlení.
Kdo z vás byl někdy v Chorvatsku, ví, že chorvatština je příbuzný slovanský jazyk, ale jen tak se domluvit není jednoduché. Svou zkušenost s různými chorvatskými dialekty poutavě popisuje i autorka. Jihomoravští Chorvaté mají i své kroje a obnovují i svoje lidové tradice. V Jevišovce vznikl také jejich kulturní stánek (ne nepodobný božickému Jiráskovu domu osvěty pro české menšiny za první republiky), mají zde památník odsunu a vůbec se po roce 1989 do své původní domoviny stále častěji a rádi vracejí.
Obec Jevišovka se tak řadí mezi nejzajímavější a nejhezčí obce bývalého "zadrátovaného" pohraničí. Tam se můžeme jezdit učit a čerpat inspiraci, jak lze obec upravit a zvelebit.

             (lan)
Letošní otevření Chorvatského domu v Jevišovce

Žádné komentáře:

Okomentovat