pátek 16. října 2015

Za Božice krásnější, ale i smutné!

Drobnými krůčky, často téměř bez publicity, dostává naše obec hezčí a modernější tvář. Nemusí jít vždycky o akce většího rozsahu jako je tomu v případě rekonstrukce silnice pod masnou, ale třeba o doplnění odpočinkových zón v různých částech naší rozlehlé obce.


Nejdříve několik drobnějších doplnění k probíhající rekonstrukci silnice. Současné vydatné dešťové srážky samozřejmě komplikují průběh stavby, zvláště v její spodní části před Fňukalovým a bývalou Dubovou hospodou. Voda už taky prosakuje do sklepů pod silnicí a splavené písky můžete vidět u vpusti před napojením na hlavní silnici. Při výkopových pracích byl v zemině rovněž zjištěn náboj z leteckého kulometu. Jestli ruský nebo americký, nevím.





Rekonstruovaná výklenková kaplička u cesty do Zámlýní a letos založená Alej života  byly v těchto dnech doplněny o příjemné dřevěné posezení z dílny Ladi Urbánka. Věřme, že bez úhony přečká nejen nepříznivé vlivy současného počasí. Lipky v Aleji života přežily letošní tropické léto téměř bez poškození, choulostivější doubky budou brzy doplněny náhradní výsadbou. Podobně i jiné nově vysazené aleje u Tulipánky a ke Kolonii.




Prasklé vodovodní potrubí zaměstnalo dnes odpoledne opraváře z VaKu. Ještě kolem 15 hodiny probíhaly před TM Mini Marketem (bývalou klášterní školkou, českou menšinovou školou, sokolovnou a průmyslovkou) zemní práce.



Úspěšně probíhá výstavba nových skladových za prodejnou Jednoty v Božicích. Len ta stodola pořád stojí, len ta stodola .... to tam stále ještě hyzdí! Zaparkovat tady není kde, nepřehledno, kam se podíváš ... kdopak s tím nakonec něco udělá!!! Nebo snad vadí, že s nápadem přišel řadový občan Božic? Tomu nevěřím ani ve  snu.



A zlým snem, který se bohužel ukázal tvrdou a nesmlouvavou skutečnosti, byla i zpráva o tragickém úmrtí Vlastíka Fňukala, kdysi dávno též mého žáka. Vlastíku, nikdy bych netušil, že se s tebou už nikdy nepotkám. Naposledy jsme spolu trošku více popovídali přibližně před rokem, když jsme sestavovali kandidátku Pro Božice 2014. "Pane Nevrkla, víte, já mám teď tolik práce, tolik plánů, tolik starostí, já jsem tak málo doma," říkal mi. Ale měl zájem o dění v obci a na naši kandidátku podobně jako čtyři roky před tím, šel. Chtěl jsem, aby s námi šel. Považoval jsem ho za pevného, zásadového chlapa, který když může, tak pomůže. A nezkazí žádnou legraci. Účastníci fotbalových turnajů na Škárkovce i silvestrovských fotbálků na něho určitě nikdy nezapomenou, stejně jako jeho spolužáci, kamarádi a známí. Život nás postavil před hotovou věc a my se s Vlastíkem můžeme naposledy rozloučit ve čtvrtek 22.10.2015 ve 14 hodin v božické smuteční obřadní síni. Čest jeho památce.







               (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat