pondělí 12. října 2015

Dýně radostné i strašidelné

S vrcholícím podzimem nastává i čas dýní. Vyorat je na poli není jen tak nějaká lecjaká věc a zvláště v letošním suchém roce dýně zdaleka nenarostly tak, jako jindy. Krásný pohádkový les z dýní je k vidění v předzahrádce MŠ Borotice, která je organizační součástí naší ZŠ a MŠ Božice.


Prostor, který borotické pohádkové dýně obsadily je pro takovou prezentaci jako stvořený. Pozadí části bývalého šlechtického velkostatku, který nám mimochodem mizí před očima - i když ho hlídá soška Madony s dítětem - je tajemné, tajupné a mystické zároveň. Dokážu si představit ten erbenovsko-grimmovsko-andersenovský děs, když by se tudy člověk jen tak mírnix týrnix procházel o půlnoci. "Psi ve vsi houfem zavyli, když ty pocestné zvětřili. A vyli, vyli divnou věc, že tě na blízku umrlec!" Poznáváte Erbenovy Svatební košile?
Krásní bílí duchové v divém tanci, nemůže fakt být nic tajemnějšího i děsivějšího současně! I ten nádherný pavouk .... Život je totiž od pradávna takový, drsný i krásný v jednom ranku a my se s tím musíme naučit žít. Nejhorší je, když máme pořád z něčeho strach! Co s takovým vystrašeným vystresovaným národem ve světě plném neklidu, vášní a nejistoty?

Ani moc nevadilo, že silný vítr v sobotu odfoukl většině postaviček slušivé papírové kloboučky. Všem to bylo jasné a každý se zde i tak s potěšením zastavil.

No, jo, blíží se heloween, to jsme za minulého režimu neznali! Vlastně jsme toho hodně neznali nebo nuceně zapomněli ....

                                       (lan)











Žádné komentáře:

Okomentovat