úterý 17. listopadu 2015

Na happeningu "U Žirafy" v Brně

Jošt, kůň a já ...
Letošní sedmnáctý listopad probíhá ve zjitřené atmosféře, kterou se veřejným činitelům nedaří zvládnout. Ani ve světě, ani u nás. Je proto více než symbolické, že se během dnešního dne konají kromě vzpomínkových akcí i happeningy. Na jeden takový jsem se po poledni vydal do Brna.


Na nádherném Moravském náměstí s kostelem "sv. Tomáška", budovou místodržitelství a kinem Scala v pozadí a s markrabětem Joštem Lucemburským na koni dlouhých nohou a kovovou maketou města Brna v době obrany proti Švédům v roce 1645 v popředí se lidé zastavovali především na dvou místech. U fontány, kde vzniklo pietní místo věnované obětem pátečního teroristického činu v Paříži a obětem sestřeleného ruského letadla na Sinaji, a u lavičky, kde se vyplňovala a do symbolické urny vhazovala "karta pro příštího prezidenta".
Tady trošičku odbočím, protože podobných happeningů proběhlo dnes po celém Česku povícero. Na tom pražském jsem před chvíli viděl několik jmen, která se na "kartách pro příštího prezidenta" objevovala a velmi mě zaujalo, že hned pod Šimonem Pánkem (kdysi jedním ze známých studentských vůdců z roku 1989) se skvělo jméno MAREK VÁCHA! V Brně jsme si taky zavolili (výsledky budou někde zítra na netu) a v malých hloučcích se pobavili. Nejznámější osobností, která na tento happening zavítala v Brně, byl senátor Zdeněk Papoušek za KDU-ČSL (na snímku).
To už se u vchodu do kina Scala houfovali mladí lidé na další akci a v podvečer je ve městě připraven lampioňák. Brno žilo 17. listopadu 2015 v klidu a míru. Nikdo neřečnil, nikdo nerozeštvával, lidi se potkávali a bavili bez ohledu na názor. Tak by to mělo být vždy a všude.

                      (lan)


Senátor Papoušek je bezprostření ...












Hlava koně zespodu ...















Žádné komentáře:

Okomentovat