sobota 21. listopadu 2015

Ve Znojmě mají Znojemský advent, v Božicích bychom mohli mít Božický advent

K adventu neodmyslitelně patří
Mikulášská nadílka
Pestrý program Znojemského adventu vzbudil velký zájem občanů Znojma i okolí. V Božicích je připravena desítka akcí, ale nějak se nepodařilo dát jim jednotné zastřešení. Nebo se mýlím a Božický advent je taktéž připraven?


Začíná se už v neděli 22.11.2015 v Jiráskově domě na božické Kolonii akcí, kterou já osobně považuji za jednu z těch, které si zaslouží pozornost a hlavně naši aktivní účast. Příležitost k zastavení, tak se toto setkání pořádané Spolkem Jiráskova domu osvěty jmenuje a já bych na ní nechtěl chybět.
V neděli 29.11.2015 bude již tradičně rozsvícen Vánoční strom. Už poněkolikáté u školy a i tentokrát bude připravený program. Jenom doufám, že si letos odpustíme petardy a podobné nesmysly. Vedení obce určitě ví proč a ví, co má dělat.
Další akce je spontánní a nikdo ji nemusí nařizovat ani organizovat. Prostě v duchu našich tradic bude v sobotu 5.12. chodit po Božicích Svatý Mikuláš s andělem a čerty. Odměňovat hodné děti a trošku domluví těm dalším. Kdo má zájem, aby jeho děti přišel navštívit Mikuláš se svou družinou kontaktujte 
Lídu Škrabalovou na telefonu 728 826 937. Vlastně už v pátek 4.12.2015 se od 17 hodin můžeme podívat ve Znojmě na ulici Obrokové, Horním náměstí a Masarykově náměstí na řádění rakouských čertů. A to by pro tento víkend mělo stačit.
Poté jsou na sobotu 12.12. v Božicích připraveny tradiční Božické jesličky u kapličky na božické návsi, Posezení u dobré nálady, čaje a hudby bude někdy ve třetím adventním týdnu v sále kulturního domu. Na to naváže Výstava obrazů a božický punč v obecním sklepě (sobota 19.12.). Chybět nebude betlémské světlo dopoledne na Štědrý den 24.12.2015. Jak jsem psal vloni: Na Štědrý den v roce 2015 se již můžete těšit na veřejné převzetí Betlémského světla. Zájemci si je budou moci vyzvednout na veřejně přístupném místě. To bude oznámeno zavčas před akcí. Betlémské světlo, tento novodobý symbol Vánoc, symbolizuje věčné světlo v našich duších. Snad se to už letos podaří připravit.
Advent sice Štědrým dnem končí, ale některé další akce k němu neodmyslitelně patří.
Po několikaleté pauze se letos vrací Štěpánská zábava v sobotu 26.12. Pořadatelství se již tradičně zhostí božičtí fotbalisté, hudba již je zajištěná. Hrát bude známá kapela Dreams.
A ani letos nebude chybět další z pěkných novodobých tradic z dílny našich vinařů Svatojanské svěcení mladých vín. Letos by to mělo být v neděli 27.12.2015 v jídelně kulturního domu.

Myslím si, že je to docela pestrý a zajímavý program. A to jsem možná i na něco zapomněl.

              (lan)

2 komentáře:

  1. Proč to svěcení mladých vín není "svatoštěpánské" ? Proč svatojánské, když sv. Jana je v červnu?

    OdpovědětVymazat
  2. V katolických obcích, jimiž moravské obce bezesporu jsou, je 27.12. v církevním kalendáři zasvěcen sv. Janu Evangelistovi (jeden z apoštolů a též patron vinařů) a proto je tento svátek již tradičně spojen se svěcením vín. Božice nejsou jediné - namátkou třeba i blízké Jaroslavice nebo vzdálenější Moutnice či Hlohovec - které se k této tradici přihlásily. Pozvánky k tomu letošnímu svěcení jsou již k dispozici, přidám ji i na tento web též. (lan)

    OdpovědětVymazat