středa 20. dubna 2016

Dneska Česko, zítra dojde i na Božice (akt. 21.4.)

Možná si někteří vzpomenete, jak jsem tuším už v roce 1994 (?) na stránkách tehdejších Božických novin plédoval za používání názvu Česko v běžné komunikaci. Článek s názvem Čechy, Morava a Slezsko, to je přece Česko! vyvolal i ohlas a diskuzi. V následujícím čísle na něj nesouhlasně reagoval jeden starší božický občan. Jenže ledy se hnuly, časy se změnily a já jsem získal významného spojence.


Velkým zastáncem a propagátorem zmíněného názvu (i v jeho anglické podobě Czechia) se stal čerstvý prezident Česka Miloš Zeman. Kudy chodil, tudy trousil svoje bonmoty, pozurážel kde koho a naštval taky kde koho. Nikdo z jeho voličů mu nepřipomínal, že to byl právě on, kdo navrhl změnu v oslavách Dne vítězství z 9.5. na 8.5. (dokonce ani v Mackovicích kvůli tomu nepřejmenovali svoji ulici, jak se můžete při průjezdu obcí přesvědčit), nikdo z jeho voličů mu nepřipomíná, že to byl on, kdo rozhodl při svém nástupu vyvěsit na Hradě vlajku Evropské unie (přece nebude jako jeho ješitný předchůdce V. Klaus, který to tvrdošíjně odmítal) a nikdo z jeho voličů mu nebude vyčítat a vytýkat jeho návrh na jednoslovné pojmenování našeho státu Česko - Czechia.
Můj vzácný učitel, profesor Masarykovy univerzity v Brně, Rudolf Šrámek k tomu v Lidových novinách dodává že je to jediný možný způsob, jak se s problémem vypořádat. Bylo pro naši zemi docela ostudné, když naši "zlatí hoši" z Nagana" měli na dresech velikánský nápis CZECH, tj. "Český" a v zahraničí se dotazovali, co to má znamenat. Většina nás si s cizími jazyky, najmě s angličtinou, moc netyká, tak jsme ani nevnímali, jaký nesmysl nosí reprezentanti na svých dresech.

Tak budeme zakrátko ČESKO pro nás doma a CZECHIA pro zahraničí. Posvětí to všichni a podepíše prezident!

Obyvatelstvo Moravy však prý s těmito tendencemi nesouhlasí a ještě v dubnu 2016 jsou pořádány akce, které se tématu věnují.
V sobotu 23. dubna 2016 se v Brně na náměstí Svobody uskuteční velká demon­strace proti označení ČR v anglickém jazyce jako „Czechia“ a za obnovu moravské samosprávy. Začátek v 16.00 ho­din. Pořadatelem akce je politická strana Morava­né.
5. ročník peda­gogické konference Učíme o Moravě, která se uskuteční v úterý 26. dubna 2016 v čase od 10.00 do 14.00 hodin ve Velkém sněmovním sále Nové radnice (Domini­kánské náměstí 1, Brno). Konference se koná pod záštitou první náměstkyně primá­tora města Brna Ing. Kláry Liptákové. Se svými příspěvky vystoupí věhlasní univer­zitní odborníci, například na problematiku literatury a jazyka na Moravě, dále znalci moravských zemských dějin i tvůrci výukových materiálů. Na konferenci Vám budou stručně představeny výstupy projektu ESF Učíme o Moravě.


U nás v Božicích nemáme problém s jednoslovným pojmenováním, ale problém s pojmenováním ulic. Místo, abychom si chvíli "hráli" a přestali se tvářit tak smrtelně vážně, na poslední chvíli předkládali jakési podivné návrhy a žádosti, tak se tváříme, že to, "o čem se mluví" nevnímáme, nevidíme, neslyšíme ....
Hlavu do písku stejně nestrčíme, podobně jako fakt, že v rozlehlých Božicích máme takové množství podobně znějících blízkých jmen, plno nových spoluobčanů, jejichž jména ještě nemáme uložena v paměti a čísla domů, která na sebe už dávno v ulici nenavazují.
Posledním příkladem takové nechtěné zmýlené je diskuzní příspěvek u posledního fotbalu v Miroslavi od hlavního sudího Zdeňka Kolesy. Před lety jsem zažil dotaz řidiče blízko I. MŠ, kde prý bydlí pan Beníček. Že ho sem poslala jedna paní. Vezl něco Břeťovi Beníčkovi a paní ho poslala tam, kde bydlí Benkovičovi! No a poslední zážitek mám z loňska. Dodávka hledala v naší ulici dům číslo 395! Měl navigaci, prý to má být někde blízko hospody. Byl trošku nesvůj, protože v naší ulici jsou domy od čísla 62 do 70! Kdybych 25 let na čísle 395 nebydlel, tak bych ani nevěděl!

Ankety z webu obce Božice úplně vymizely. Škoda. Ve Zpravodaji se nic k diskuzi neobjevuje. Na zastupitelstvech se zatím nehodí takové záležitosti probírat...
Jenom podotýkám, že i na Božice jednou dojde. Snad to nebude trvat dalších 20 let!!!

P.S. Třeba v sousedním stejně velkém Šanově mají i "ulici Božickou" nebo "ulici Karlovskou". Hmm....
                                              (lan)

A co my na Moravě tedy chceme?







4 komentáře:

  1. "Rozporuplné reakce vzbuzuje na politické scéně záměr používat v zahraničí pro označení České republiky jednoslovné překlady názvu Česko, který například v angličtině zní Czechia. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg navrhuje název Bohemia." Tak co je lepší?

    OdpovědětVymazat
  2. A co třeba Morčeslez nebo Čechomor?

    OdpovědětVymazat
  3. Nové mezinárodní označení pro Českou republiku budí emoce napříč celou zemí. Nejvíce však patrně vadí lidem na Moravě a Slezsku, kteří se cítí poškozeni jednotným názvem. Neparlamentní politická strana Moravané založila petici proti novému názvu a svolala demonstraci, která se bude konat v sobotu v Brně. http://e-petice.cz/petitions/petice-proti-zavedeni-nazvu-czechia.html

    OdpovědětVymazat
  4. Zhruba stovka odpůrců jednoslovného anglického označení Czechia pro Českou republiku se v sobotu odpoledne sešla na brněnském náměstí Svobody. Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/z-regionu/obrazem-nazev-czechia-nechceme-bourili-se-lide-pri-protestu-v-brne-20160423-09pr.html

    OdpovědětVymazat