středa 4. dubna 2018

Cesta z města na Zelený čtvrtek

Božická "cesta z města"....
Ze zelený jsem zelenej a z rumu zase koženej, vodka mi nohy podrazí a fernet, ten mě dorazí. Dávný hit kapely Alkehol mi přistál v budce, když jsme dneska v podvečer dávali dohromady zážitky uplynulého velikonočního týdne v Božicích.


Jedno je jasné: Letošní Velikonoce v Božicích se vydařily. Kluci hrkali, zemědělci makali, fotbalisti vyhráli, vinaři se bavili a v pondělí jsme (se) (z)mrskali. Kluci hrkali poctivě a zasloužili si pořádnou odměnu. Zemědělci nachystali svoje lány na včerejší a dnešní sadbu. Fotbalisti? To je kapitola sama pro sebe. Arsenal i Benfika své mače vyhráli a po zásluze slavili. I zpěvem....!!!! Vinaři uspořádali svůj košt a až bylo všechno rozdáno i vypito, odebrali se k domovu. I když pomalu ... "Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný - nebo vodku!" Tak vodku jsme nikomu z koledníků nenalili, ale někteří by si dali. Když jsem po poledni potkal za zahradou partii velikonočních mrskačů, sluníčko už řádně pálilo a kluci, kteří vylezli z nějakého příbytku, dostali slunečními paprsky pořádnou ránu!!! Přímo mezi oči! Ale o rockové muzice jsme si povykládali.... baví je i mě!!!! :-)
Všechno to krásno velikonočních svátků má však svůj počátek na Zelený čtvrtek! V Hostinci u Kudličků se to scházelo už odpoledne. Kdo si chtěl dát zeleného speciálu řádně, byl u stolu už kolem 16. hodiny. Kdo jsme přišli později, měli jsme brzy smůlu, protože tři bečky Zelené třináctky vzaly za své už kolem půl deváté! Byla ta třináctka letos nějaká lepší a chutnější. Byla trošku slabší a míň sladká! Prostě prima, primisima! Byli však jiní, kteří nešli na zelenou třináctku, ale věnovali se ve sklípku svému vínečku! Konce byly stejné, jak u pivařů, tak u vinařů. "Cesta z města" (z hospůdky či ze sklípku) domů však bývá občas náročnější. Vevnitř je hej, venku však bývá ouvej! Pochvalu zaslouží ten, kdo je na tom fyzicky i psychicky lépe a pomůže kamarádům, přátelům a známým. Mladší starším, veselejší smutnějším a střízlivější unavenějším. A tak pochvalu směřuje k mladému muži, který po své dávce Zeleného poskytl doprovod svým starším spoluobčanům, kteří mu při cestě domů zkřížili u jednoho z božických sklípků cestu! Nejdříve doprovodil domů pána "A", který to měl do kopce a dál..,. a pak pána "D", který s ním sdílel podstatný kus cesty k domovu. Tak to bylo na vsi vždycky: Pomůžeme si, když je třeba a když můžeme. Na stavu ani vyznání nezáleží. V té chvíli ctíme jiné, obecně lidské hodnoty. Ze Zeleného jsme sice byli většinou druhý den zelení, ale na duši, na duši nám bylo dobře....moc dobře....

                                    (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat