středa 4. dubna 2018

Poznáte známou božickou budovu? (dopl.)

Objevil jsem na netu zajímavou fotografii, kterou má ve svém archivu Marek. A tak se s vámi podělíme o tuto zajímavost a vyzkoušíme si paměť pamětníků. Budova totiž už dlouho vypadá jinak.

Ve čtvrtek vpodvečer přidávám jiný pohled na část téže budovy. Snímek je z roku 1925.

                                         (lan)

A po posledním diskuzním příspěvku přidávám snímek cca 40 let starý - a je to jasné!



9 komentářů:

  1. Nechám ještě chvilku tipovat, čímž nekomentuji výše uvedené názory! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Řekl bych stará masna,ale nejsem si jistý

    OdpovědětVymazat
  3. Musím dodat, že tuto fotografii vidím i já poprvé v životě, takže vím, že pro všechny mladší ročníky a nás, kteří jsme do Božic přišli později, je to doopravdy "takový překladatelský oříšek".

    OdpovědětVymazat
  4. Je to budova dnešního kina, dříve tu byla hospoda,ten otevřený kanál a zábradlí před současným nouzovým východem ještě pamatuji. PePř

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidal jsem ještě jednu fotografii, která dokládá, že sběrné kanály povrchové vody vedly po obou stranách silnice. Jinak původní Hostinec Frohlich se v roce 1945 stal Hostincem u Smetanů a v letech 1947 - 1950 to byl Daňkův hostinec. Poté byl hostinec zrušen a přebudován na kino, dnešní Kino Marta. V souvislosti s kinem je známé především jméno pana Karla Zástěry. A souvislost s poštou? Ano, v tomto hostinci fungovala koncem 19.stol. první božická pošta. Zásluhou preláta Maxe Mayera byla postavená nová pošta (tam, kde bývala ještě před léty obecní knihovna) a v roce 1946 byla pošta přestěhovaná do původní lékařské ordinace naproti vchodu do kláštera. Tam si ji většina ještě pamatuje. Dnešní pošta u hřiště je zatím posledním sídlem.

      Vymazat
  5. Je to bývalá hospoda, kde byla rovněž i kuželna ze zadní části, nyní kino Marta.

    OdpovědětVymazat