neděle 15. dubna 2018

Jak nahlížet na zajímavé stavby obce

Není to tak dávno, co se v Božicích strhla diskuze kolem bourání/nebourání obecní stodoly u prodejny COOP Jednota v Božicích. Obec, která zjevně neví, co s touto budovou udělat, zaujala pozici mrtvého brouka a vyčkává.


Čas oponou trhnul a na posledním zasedání zastupitelstva jsme se dozvěděli, že noví majitelé vily v Zámlýní požádali o její demolici. Postavila ji kolem roku 1930 rodina křídlovického mlynáře Schneidera, po válce až donedávna zde žila rodina Holých, která vilu dostala jako náhradu za zabraný majetek na Slovensku. Bylo tam plno různých majetkových nejasností, obec ve všem vyšla vstříc a co bylo v jejím vlastnictví, to jako zahrady prodala. Holým i novým majitelům. Taky cípek za stodolou kvůli lepšímu vjezdu/výjezdu. Krátce nato šla stodola k zemi. Ano, je to soukromý majetek a nějaká stodola nemá prý dneska žádnou cenu. Zmizely i bývalé družstevní skleníky a začalo se s vnitřními opravami vily. Hromada suti kousek od ní tam stojí dosud. Snad prý majitelé zjistili, že oprava vily nemá cenu a požádali proto stavební úřad o její zbourání! Stavební úřad se v této souvislosti obrátil s žádosti o názor na obec Božice. Ta k tomu zaujala negativní stanovisko. Vila v Zámlýní má přeci jenom jakousi jinou hodnotu, i když není prohlášena za kulturní památku. Jedná se o genia loci daného místa a jednu s několika mála charakteristických staveb v naší obci. Názory občanů nejsou jednoznačné, uznávají práva vlastníka objektu a prakticky všichni současně uznávají, že se jedna o stavebně zajímavou budovu a že zcela nepochybně patří k charakteristickým stavbám Božic.

Stodola vedle Jednoty dál chátrá. V nedávné prezentaci prací studentů architektury v Brně se objevil i návrh na revitalizaci této stodoly. Velikášsky nesmyslný a prakticky nerealizovatelný. Před časem projevil jeden božický občan zájem a představil i svou vizi, jak by budova mohla být využita. Osobně bych tuto jeho žádost podpořil. Budovu, tak jak stojí, leží a běží, bych mu pronajal třeba na 20 let za jednu korunu ročního nájmu a ať si s ní dělá, co chce. Ať ji přemění třeba ve vinařské muzeum nebo turistickou ubytovnu, ale bez finanční spoluúčasti obce. Ve smlouvě by mohlo být zakotveno i právo přednostního odkupu budovy po uplynutí dojednané lhůty, to už jsou technické detaily. Pokud nebude o další využití stodoly zájem, je na pořadu dne její demolice. Podobná, ovšem zachovalá stodola stojí nedaleko. Raději bych jejímu majiteli přispěl na údržbu, popř. rekonstrukci (třeba vrat v původním stavebním stylu) a myšlenku na rekonstrukci nešťastně situované stodoly u Jednoty definitivně opustil.

P.S. Šeptanda tvrdí, že majitelé kupovali tento prostor už s tím úmyslem postavit zde něco jiného, nového. I to může být pravda! Nikdo jim nechce bránit v budování, toto je spíš zamyšlení nad božickými budovami a zajímavými místy.
A o tom, že budou chtít v Božicích pobývat a že to tady myslí vážně, svědčí snad i to, že nechali opravit sochu sv. Antonína, která již restaurovaná čeká na svou znovuinstalaci v obecním kolumbáriu. Pak bychom mohli říci, že "duch místa zůstane zachován", což je jen a jen chvályhodné.

A co si o osudech vily v Zámlýní a stodoly vedle Jednoty myslíte vy, občané Božic?

                        (lan)



5 komentářů:

  1. Asi jste trefil hřebíček na hlavičku....:)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer,
    mám zájem o odkoupení obecní stodoly za účelem opravy a zachování jejího původního vzhledu.
    Myslím si, že tato stodola sem patří a neměla by se stát další budovou určenou k demolici.
    Prosím o info jak postupovat dále.
    Děkuji Slováček a Nedvědová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajděte na obecní úřad, dostanete aktuální informace. A pak si podejte žádost o odkoupení nemovitosti. Na cuzk.cz najdete číslo parcely i číslo budovy.

      Vymazat
  3. Více než výše jmenované stavby mně zajímá ten objekt před budovou Holých, je to na zbourání, nikdo s tím nic nedělá, je to ostuda obce ať je to památka nebo ne. Obec tu zříceninu prodala a mělo to být přestavěno na zpracování ovoce nebo zeleniny. Avšak skutek utek a já myslím ,že za celou koupí něco vězí. Obec by měla stavbu získat zpět, protože původní záměr o opravě nebyl dodržen a konečně s touto bývalou stájí a hospodou v jednom něco udělat. Stavební úřad by také měl být aktivnější a buď nařídit zbourání nebo rychlou opravu. Cítím, že se do celé akce asi nikomu moc chtít nebude, ale pořádek a vzhled obce my měl být na prvním místě. PePř

    OdpovědětVymazat