pátek 20. dubna 2018

V našem okolí se stále hraje divadlo

Část divadelního souboru z Č. Křídlovic
Božice (České Křídlovice) byly v letech 1945 - 1960 proslulé amatérským divadlem. Principál Karel Papoušek dokázal "zblbnout" takové množství našich občanů, že hráli, hráli, až se obehráli ... a když se i kvůli divadelnímu souboru postavil nový kulturák (dnes Hostinec u Kudličků), nové pódium a nové kulisy už se tady nikdy ani nepostavily!!!


V našem okolí zůstali ochotníci pravými ochotníky a divadlo hrají dodnes. Nejznámější je soubor Želetín v Želeticích. Tam jsem několikrát byl a vím, jak tam divadlo nejen udrželi, ale ještě navíc významně posunuli vpřed.
Dneska mě ale překvapily pozvánky divadelníků z městysu Višňové a zajímavé vísky dnes zvané Miroslavské Knínice (místní říkají "Kynice", ale to jistě víte!). Božice, Božice, nebo spíš Křídlovice, Křídlovice, co jste dělaly, že jste nám ten pívo pívo pívovárek shořet nechali? A nemáte dneska v Křídlovicích ani hospodu (kdysi třeba zvanou U Dufků), ale ani divadelní sálek, který zde v 50. letech pan řídící Papoušek nechal vybudovat??? Místo posezení v hospodě stojíte u zdi na návsi pod kostelem a divadlo už hrát nikdo neumí!!!

Tak se pojďme podívat do "Kynic" a Višňového:




Žádné komentáře:

Okomentovat