pátek 21. září 2018

Na křižovatce u božické kapličky

Vozidla přijíždějící zprava uvidíte až
v křižovatce...
Je to vlastně původní božická náves s kapličkou, studnou obchody a hospodami. Že už tam dneska řadu těchto míst nemáme je věcí jinou. Bývávalo to kdysi centrum obce se vším všudy.


  Typická selská stavení se ve starých Božicích nacházela pouze v Horní a Dolní ulici. Ta Horní, vedoucí k panskému domu (sídlu správce Dvoru Hoja, do roku 1950 pak sídlu božického obecního úřadu) neboli k dnešnímu zdravotnímu středisku, začíná kapličkou, čerstvě opravenou obecní studnou a velkou lípou.
Ta Dolní se kdysi taky načas jmenovala Gottwaldova, předtím zde bydlel třeba prelát Max Mayer. Její napojení na hlavní ulici, řekněme třeba Brněnskou, která je součástí krajské silnice II/397, je docela nešťastné a nebezpečné.
Ani v roce 2018 zde nemáme dopravní zrcadlo, které by výjezd na hlavní (II/397) usnadnilo a zpřehlednilo. Šlo to na dvou místech v Křídlovicích (u studny naproti bývalé Židárny a při výjezdu za Petrášovou zahradou), v Božicích na jeho instalaci nedošlo ani na jednom místě. Na křižovatce u kapličky je to však nejzávažnější a nejkritičtější. Marně jsem na to na tomto blogu několikrát upozorňoval. Nezbývá tedy než jít s tímto tématem do nadcházejících komunálních voleb a pokusit se v tomto směru dosáhnout nápravy.
                                                           
                                                             Ladislav Nevrkla, lídr kandidátky PRO BOŽICE

P.S. Nebo že by se během závěrečných dnů předvolební kampaně ledy hnuly a my se tolik vzývaného a potřebného dopravního zrcadla dočkali? Necháme se překvapit.

Protější komunikace ke středisku nejde přímo proti ...

Zde vidíte, v čem je úskalí dobrého výhledu vozidel
přijíždějících zprava ...

Naposledy to odneslo osobní auto a studna...

Tam někde po 100 m dostaneme
burčáček...

Žádné komentáře:

Okomentovat