pátek 14. prosince 2018

Odhaleno jedno tajemství Maxe Mayera

Byl jsem mezi těmi, kdo si mohl novou
publikaci krátce po křtu, prohlédnout
Pondělní křest zásadní publikace o orientálních zbraní v ambitu minoritského kláštera ve Znojmě přinesl i jednu zajímavost, která poodkrývá osobnost preláta Maxe Mayera, kněze, sběratele, básníka, spisovatele a mecenáše spojeného výraznou stopou s obcemi Božice a České Křídlovice. Na vernisáži o ní promluvil historik Jihomoravského muzea ve Znojmě Petr Eckl.


Píše o ní redaktor Martin Moštěk v dnešním Znojemském deníku.
Práce na výpravném katalogu nazvaném Dědictví oceli trvala přes dva roky. „V červenci před dvěma lety nás navštívil Manouchehr Moshtagh Khorasani, přední odborník na historické zbraně, zejména z oblasti Persie. Sbírka ho natolik zaujala, že se s námi dohodl na jejím vědeckém zpracování,“ přiblížil Antonín Reiter z Jihomoravského muzea.

Sbírku má muzeum téměř sto let. „Koupilo ji v roce 1921 od Maxe Mayera z Ahrdorffu, významného kněze a sběratele, který působil mimo jiné v Českých Křídlovicích, dnešní součásti Božic. Sbíral nejen zbraně, ale i řadu dalších uměleckých předmětů. Oproti dřívějším představám jsme zjistili, že zbraně nekupoval na cestách po světě, ale od sítě svých kontaktů,“ doplnil historik znojemského muzea Petr Eckl.

V bádání o životě a díle Maxe Mayera se bude pokračovat. Osobnost jeho formátu si to nepochybně zaslouží.

               (lan)


Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/dyky-mece-i-savle-kniha-dedictvi-oceli-predstavuje-orientalni-zbrane-20181214.html

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/dyky-mece-i-savle-kniha-dedictvi-oceli-predstavuje-orientalni-zbrane-20181214.html

Žádné komentáře:

Okomentovat