středa 5. února 2020

Pozvánky na přednášky a besedy

Díky chřipkové epidemii dochází ke změně náplně čtvrteční přednášky v rámci letošního přednáškového cyklu ve Znojmě. Přednášky plánují i v Moravském Krumlově, Miroslavi a Jevišovicích.



Město Jevišovice:

Českoslovesnký zahraniční a domácí odboj v letech 1939 - 1945

Datum konání: 
Mgr. František Trávníček a Mgr. Vladimíra Polcarová budou ve čtvrtek 6. února 2020 od 18:00 v zasedací místnosti radnice v Jevišovicích přednášet na téma Československý zahraniční a domácí odboj v letech 1939 - 1945.

Někteří odešli za hranice, jiní zůstali doma. Ale spojovalo je jedno společné. Zapojili se do vojenského odboje - domácího i zahraničního proti okupaci a rozbití Československa.

Město Moravský Krumlov - Přednáškový cyklus:



Město Miroslav - Přednášky pořádané spolkem Stromy v krajině, z.s. Miroslav: 

Úhory – staronový fenomén naší krajiny?
Co jsou to úhory a k čemu mohou být dobré? Jsou úhory skutečně zdroji rostlinné a živočišné rozmanitosti v jinak jednotvárné zemědělské krajině? Mohou úhory podpořit výskyt vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů, které z naší krajiny již vymizely? Mají se zemědělci a farmáři skutečně bát plevelných a ruderálních druhů, které na úhorech vyrostou? Jak to vidí věda a ochrana přírody? A co na to naše legislativa?
Na tyto a další zajímavé otázky vám v pátek 28. února 2020 odpoví Mgr. Tomáš Vymyslický, Ph. D. ze Zemědělského výzkumu v Troubsku a Mgr. Martina Fabšičová z Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Parašutista František Pospíšil a operace Bivouac
František Pospíšil, rodák z Rešic, pro nějž byla po většinu jeho života domovem Miroslav, se podobně jako jiní odmítl smířit s likvidací ČSR v roce 1939. Odešel proto do Francie a následně do Velké Británie, aby zde v rámci zahraniční československé armády bojoval za osvobození své vlasti. Po absolvování speciálního parašutistického výcviku byl jmenován velitelem výsadku Bivouac a v dubnu 1942 s dalšími dvěma spolubojovníky Jindřichem Čoupkem a Liborem Zapletalem seskočil na území tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava, kde se aktivně zapojil do boje proti nacistickým okupantům.
Dramatické osudy tohoto hrdiny protinacistického odboje přiblíží v pátek 20. března 2020 badatel Vlastislav Janík. 

Obě uvedené přednášky se budou konat v konferenčním sále kliniky AK Dent, s.r.o. (Malinovského 1, Miroslav) se začátkem v 18:00 hodin.

1 komentář:

  1. Kdo chce sledovat cestu režisérky Darii Kashcheevové do Hollywoodu, ať zkoukne facebook "naší božické" Alexandry Hroncové. To je ta paní, která chtěla předloni z božického kina Marta udělat jedno z exkluzivních kin v celém Česku. Bohužel v Božicích nepochodila. Tak musela do Hollywoodu! :-) V těchto dnech doprovází soutěžící režisérku a pořizuje aktuální zpravodajství. Viz https://www.facebook.com/alexandra.hroncova. A blahopřejeme za Božice. :-)

    OdpovědětVymazat