pondělí 12. října 2020

Vsakovací kanálek se neosvědčil. Co s ním? Kdo se má o něj starat?

 


Od jednoho ze svých spolupracovníků jsem před chvíli dostal aktuální fotografie z našeho kruhového objezdu. Podle hodin se můžete podívat, kdy snímek vznikl a pak zalovit ve své paměti, dokdy dneska pršelo. 
Ještě v podvečer je na přechodu mírně stojící kalná voda a bahnitý humus. Toto je výsledek šlendriánu, který odvedla před několika lety Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje a naše obec tento "něpodarok" vzala na vědomí.

Tedy abychom byli přesní: Vyhloubení sběrného kanálku neboli trativodu bylo provedeno až po urgenci nás občanů, kteří tudy chodíme. Jinak původní kruhový objezd vznikl s tolika nedostatky, že tohoto chybějícího trativodu si nikdo ani nevšiml. Až po prvním větším dešti!

Problematický byl už samotný projekt našeho kruháku. Až praxe ukázala, že autobusy vyjíždějící z nové zastávky nezatočí na Znojmo a tak se přidělával takový oblouček vyskládaný kočičími hlavami. Nepovedený (vysoko položený) obrubník při vjezdu od hospody si vyžádal hned za měsíc po otevření svou dopravní daň - napálil do něj motocyklista, který jel v pantoflích, příliš se nevěnoval řízení a tohoto vysazeného obrubníku ve vysoké rychlosti 50 km/h narazil! Byl katapultován až na kruhák a při letu vzduchem stačil vyvrátit i sloup veřejného osvětlení. O dalších drobných havárkách ani nemluvím...

Zúžená hrdla všech vjezdů a výjezdů jsou prý z bezpečnostních důvodů, to by ovšem řidiči museli znát vyhlášku o silničním provozu, aby ti, co na kruhák vjíždějí dávali přednost těm vozidlům, která z kruháku vyjíždějí!

Rozčilení řidiči pak při výjezdu u školy směr nádraží a Hrádek šlápnou na plyn, aby si zchladili žáhu a zklidnili si pocuchané nervy - no a už delší dobu na ně u Donáta čeká černý superb s radarem.... Dneska tam jeden řidič z Hrušovan dostal pálku 1500 Kč při překročení rychlosti o 7 km/h!

A teď zpátky k nefunkčnímu vsakovacímu kanálku na přechodu u sýpky? Kdo má provádět pravidelnou údržbu a kdo se o něj má starat? SÚS nebo obec Božice? Počkáme si na odpovědi. A svému spolupracovníkovi děkuji. Chtěl jsem na tento problém znovu sám upozornit, protože ráno po sedmé jsem zde hopkal jako zajíc, abych se dostal na druhou stranu... I zželelo se řidiči přijíždějícímu od Křídlovic nešťastného chodce stojícího dva metry od přechodu v trávě a nechal mě přejít mimo vyznačený přechod.

Každopádně je tento přechod se stojící vodou ostudou Božic. Občan, zvláště cizí, se neptá, kdo svou práci odflákl, ale řekne: Tak blbý kruhák mají v Božicích!

                                                                      (lan)




Žádné komentáře:

Okomentovat