sobota 8. ledna 2011

Jak se žije – v domě na půli cesty


Pondělní reportáž na ČT 1 (3.1.2011) odvysílaná v pravidelném pořadu Dobré ráno na Jedničce tematicky nazvaná Na startu se v jedné své části natáčela také v Domě na půli cesty v Pohořelicích-Velkém Dvoře.


Tento dům na půli cesty je jednou z novějších forem sociálních služeb, která je zaměřená na poskytování pobytové služby, podpory a pomoci mladým dospělým ve věku 18 – 26 let ohroženým sociálním vyloučením. Přicházejí k nám mladí lidé po odchodu z dětského domova, po ukončení pobytu ve výchovném nebo diagnostickém ústavu, po neúspěšném osamostatnění se, po kontaktu kurátora pro dospělé vesměs po výkonu trestu, po konfliktu v jiném sociálním zařízení i z dalších důvodů (třeba z pěstounských rodin) – téměř vždy ale po selhání či neexistenci (např. úmrtí) původní rodiny.
Sídlíme v objektu bývalého dietrichštejnského loveckého zámečku Leopoldsruhe v Pohořelicích-Velkém Dvoře (Velký Dvůr je taková pohořelická „kolonka“), který v roce 2001 koupilo Sdružení pěstounských rodin, za pomocí dotací (zvláště z MPSV a Ministerstva kultury, darů sponzorů a Evropské unie) kompletně zrekonstruovalo socialisticky a posametově vybydlenou ruinu (viz foto) a v červnu 2008 slavnostně otevřelo (otvíral dnešní pan premiér Petr Nečas, tehdejší ministr práce a sociálních věcí, s nímž jsem o tom nedávno osobně hovořil).
Kdo chce vidět, jak se žije v domě na půli cesty, konkrétně ve Velkém Dvoře, ať si na internetu otevře http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/ a na televizní reportáž Zuzany Bienvenu se podívá.
Naši činnost můžete i podpořit, a to nejen finančně, ale i materiálně, k finančnímu daru vystavujeme potvrzení k daňovému přiznání. Můžete nás i navštívit, což ti Božičtí, kteří s námi již spolupracují, učinili.
Pravidelně aktualizujeme náš web www.dumnapulicesty.cz, publikujeme v našem dvouměsíčníku Průvodce náhradní rodinnou péčí a od letošního roku bude navíc tento časopis k dispozici v Infocentru Niva, Obecní knihovně v Božicích a Infocentru mikroregionu Hrušovansko.

                                                                            Ladislav Nevrkla










Žádné komentáře:

Okomentovat