středa 19. ledna 2011

Jak se žije v soukromém domově seniorů


Tradici sociálních zařízení na Znojemsku položil prelát Max Mayer z Ahrdorffu před více než sto lety. Jeho „klášter“ slouží sociálním službám dodnes a my jsme vesměs rádi, že tato nádherná dominanta Božic zůstala nejen věrna svému poslání, ale že se již před časem díky aktivitám ředitele domova Ing. Jaromíra Leissera započalo s jeho modernizací vnitřní i vnější. Našemu domovu budeme věnovat obsáhlou reportáž zanedlouho, dnes bych se však krátce zastavil u zbrusu nového zařízení, které již zčásti vyrostlo v blízkosti Božické ulice v sousedním Šanově.
Jelikož jsem toto zařízení sám nedávno navštívil v rámci pobytu v sousedním Chráněném bydlení břežanského sociálního zařízení Zámek Břežany, vybral jsem pro naše čtenáře několik informací, které se v neděli objevily na serveru http://znojemsky.denik.cz/.
Základní vizi celého projektu prozrazuje v rozhovoru pro Deník ředitel uvedeného zařízení Ing. Jiří Dušek. Původně pražský podnikatel, který se před osmi lety přistěhoval do Šanova, se dnes již cítí plnohodnotným Šanovákem a má další plány na rozšíření poskytovaných služeb.
Za osm měsíců a třicet milionů korun postavil Jiří Dušek v Šanově soukromý domov důchodců, v němž aktuálně žije 31 seniorů, 5 lůžek bylo zatím volných. Klientela je pouze z Česka, klientela z Rakouska zatím není vzhledem ke komplikacím se zdravotními pojišťovnami reálná. Zatím chybí propojení na evropské úrovni. Obyvatelé domova jsou jednak lidé postižení demencí, ale také občané starší devadesáti let. Obě tyto kategorie vyžadují kompletní pomoc a dohled.
Domov nabízí obyvatelům i zaměstnancům obědy z místní školní jídelny, potraviny se nakupují v místním obchodě. Šanováci mohou také využívat praktického lékaře, který za klienty dojíždí z nedalekých Hrušovan.
Více čtěte na http://znojemsky.denik.cz/.

                                                           Vybral a připravil Ladislav Nevrkla







3 komentáře:

  1. V době nedostatku financí se snaží kraj okresům vypomáhat. Bude pokračovat podpora znojemské nemocnice, naplánovány jsou opravy domovů důchodců v Božicích, domova pro seniory Jevišovice, Plaveč a Skalice - celkově za 45 milionů korun.

    OdpovědětVymazat
  2. Termíny svozu nebezpečného odpadu v Božicích: 20.4. a 6.10.2011. Více na www.bozice.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Stav veřejného pořádku v Božicích podle evidence OO Policie ČR Hrušovany n.J.: V roce 2010 bylo spácháno 28 trestných činů, 15 přestupků a 35 přestupků v dopravě. Více na www.bozice.cz

    OdpovědětVymazat