středa 5. ledna 2011

Obec: Jak budeme volit v roce 2014?


Volič se může těšit na to, že už v roce 2014 si - možná - sám bude vybírat přímo starostu své obce. Má to ale háček: půjde jen o malé obce, které nemají obecní radu, ale právě jen starostu. Pro větší vesnice a pro města se nic nezmění, tam bude starostu dál vybírat až zastupitelstvo.
Vyplývá to z podkladů, které vládě předložil 5.1.2011 ministr vnitra Radek John.  
Co z toho všeho nakonec bude je zatím ve hvězdách, osobně si myslím, že zatím stále není politická vůle, aby k této změně došlo. Jako hranici pro přímé volby navrhuje resort vnitra obce a městské části do 1 500 obyvatel. O něco málo větší obce – což je momentálně i případ Božic, které balancují nad hranicí 1 500 obyvatel - by mohly přímo volit také, ale s jednou podmínkou: místní voliči by v referendu rozhodli, že zruší obecní radu a raději si přímo zvolí starostu, což je model platný např. ve Velké Británii. Tato podmínka je nezbytná, neboť tam, kde není rada, vykonává její funkce starosta. Návrh Johnova ministerstva je hodně opatrný a několikrát poukazuje na problémy a nevýhody. Přiznává ale, že přímou volbou starosty by obyvatelé obce získali větší pocit, že mohou ovlivnit dění na radnici.
Na jednání vlády 5.1.2011 dostal návrh na přímou volbu starostů zelenou – i když...
Vláda vzala ve středu na vědomí analýzu ministerstva vnitra, na základě které připraví změnu zákona. Má to ale háček: musí se ještě posoudit ústavnost návrhu. "Musí se naprosto jasně určit, že to nemůže být ústavně napadeno," řekl po jednání vlády ministr vnitra Radek John. "Týká se to tří a půl tisíce vesnic, to je ohromné množství," dodal. Radek John proto přijal nabídku ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), že s tím pomůže legislativní rada vlády. John dál říká, že přímá volba by se měla týkat už příštích komunálních voleb. Změnu zákona má navrhnout do konce letošního roku. Na problémy ostatně poukazuje už samotná analýza: otázkou je, zda mají starostové dostat větší pravomoci, a pokus ano, tak jaké.
Nás v Božicích pak bude zajímat, jestli se nás přímá volba starosty bude týkat též. Za sebe říkám, že by se nás týkat měla. A krok k tomu bude jednoduchý: Stačí snížit počet zastupitelů pod 15 – pak už nemůže být volená rada a budeme moci volit starostu přímo.

                                                           Ladislav Nevrkla

Poznámka: Podle ČSÚ měly Božice k 1.1.2010 (tj. před rokem) 1 539 obyvatel (753 mužů a 786 žen). Budu sledovat, kdy se objeví údaj k 1.1.2011.

Žádné komentáře:

Okomentovat