sobota 21. ledna 2012

Chválíme: Dobrovolník ve veřejné službě (doplněno)

O tom, že s novým rokem přišly zádrhele v oblasti zaměstnávání nezaměstnaných, víme asi všichni. Nový prostředník, kterým se staly úřady práce, nezvládl úvodní nápor změn a nápravu prý chystá od pondělka 20.1.20012.

O tom, že to nemusí být vždycky neřešitelný problém, jsem se přesvědčil v těchto dnech v Božicích. Možná jste si taky všimli shrabaných hromádek listí a dalšího odpadu, který přinese vítr nebo pohodí někteří z nás na veřejná prostranství. Až dnes jsem zjistil, kdo je ten dobrák, který tento odpad shrabuje, čistí křoviska a vůbec dělá pořádek. Je to náš starý známý Ladík, obyvatel domova důchodců. Nikdo mu neříkal, jenom chce něco dělat a chce, aby to u nás bylo hezké a upravené. Teď už je jen na vedení naší obce nebo Služeb Božice, aby zajistili odvoz těchto hromádek na skládku. Aby Ladíkova práce nepřišla vniveč.
A ještě k tomu zaměstnávání nezaměstnaných. Novou podobu nabrala od 1.1.2012 tzv. veřejná služba. Nejsou to tzv. veřejně prospěšné práce, které byly v Česku organizovány posledních 20 let. Veřejná služba vznikla v roce 2009 a zatím ji využívala především města. Nyní se má stát jádrem veřejných prací i v menších obcích. Má oproti minulosti i oproti VPP jeden dosti podstatný rozdíl. Veřejnou službu budou na žádost obcí vykonávat nezaměstnaní, kteří jsou nezaměstnanými déle než dva měsíce, obcím je bude posílat úřad práce (nikoliv, že se budou sami nezaměstnaní hlásit u starosty) a hlavně - tyto práce budou vykonávat zadarmo. Tedy ne doslova - budou je vykonávat za to, že za ně úřad práce hradí zdravotní pojištění! To jsem vážně zvědav, jak tomu budou lidi ve veřejné službě rozumět. Jediným placeným člověkem bude ten, kdo tyto pracovníky ve veřejné službě bude mít na starosti. Sám musí splňovat podmínku, že je nezaměstnaný a že je evidovaný na úřadu práce. Tento "brigadýr" bude zařazen do známějších veřejně prospěšných prací (VPP) a bude mu na mzdu přispívat stát. Momentálně se ještě řeší, kdo bude hradit pojištění odpovědnosti za škody, když člověk ve veřejné službě něco poškodí. Ale i to už je ve finále - bude to stát prostřednictvím úřadů práce.
A tak díky Ladíkovi za úklid. Zítra prý se přesune před budovu základní školy. A ať nic nepoškodí, ještě by to musel zaplatit ze svého důchodu.
                                                                                                 Ladislav Nevrkla

P.S. Již v pondělí bylo shrabané listí a jiný nepořádek odvezen.


3 komentáře:

  1. Je to obyčejné obchodování s lidmi dle paragrafu 232 a . Odkdy se platí za práci pojištěním ? To je svérázný zločinný způsob barterového obchodu s lidmi .

    Takže 790 kč pojištění = 80 hodin práce. Takové svinstvo může schvalovat jen morálně zdegenerová svině a i to je urážka toho zvířete .

    OdpovědětVymazat
  2. Je to obyčejné obchodování s lidmi dle paragrafu 232 a . Odkdy se platí za práci pojištěním ? To je svérázný zločinný způsob barterového obchodu s lidmi . Takže 790 kč pojištění = 80 hodin práce.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    a to se na VS posílají občané hledající zaměstnání přes ÚP a neberou dávky,je hnus - abych nebyla nařčena ze šíření lží, tak viz zdroj
    http://www.akcnispolek.estranky.cz/clanky/diskuse.html
    I ten otrokář si otroka koupil na trhu s otrokama koupil za --SVOJE--- finance a ted´ mu ho-- ZADARMO--- přidělí pracák,TO JE POKROK, ŽE?- což v případě, že dotyčný občan dávky nepobírá, tak formu otroka plní. Takže za výkon na VS pro občana nepobírajícího ŽÁDNÉ DÁVKY od státu občana, hledajícího zaměstnání přes ÚP to vypadá takto:
    Dávky 0,-Kč, odměna za vykonanou práci na VS 0,-Kč v případě onemocnění při výkonu VS, nemocenská 0,-Kč zápočet do důchodu za práci na VS 0 dnů---jak motivující, že))a to ještě obce a subjekty budou naříkat, že je vytvoření pracovní místa na výkon VS něco stojí, ale že dostanou pracovní sílu zadarmo, to už nevidí?? Za zdravotní pojištění makat-není motivující a k tomu si hledat práci, protože to je hlavní důvod proč je dotyčný občan v evidenci ÚP, a že se práce v dnešní době hledá ztěží, to ví každý. Reformou dala vláda jasně najevo, že s problematikou nezaměstnanosti nehodlá nic moc dělat, pracovní místa za plat nevytvoří, ale na výkon VS se najdou. Jediné o co jde, je jak znížit statisticky počet nezaměstnaných v evidenci ÚP-k tomu slouží i slavný DONEZ.
    Na konci toho všeho rozdal Drábek milionkově odměny viz zdroj http://www.lidovky.cz/ministri-loni-na-odmenach-pro-uredniky-setrili-nejvice-rozdal-drabek-1j4-/ln_domov.asp?c=A120312_195614_ln_domov_jkz
    a obešel výběrové řízení, což mu asi tzaky projde..viz zdroj
    http://www.indoc.cz/uohs-se-vyhyba-setreni-drabkovy-zakazky
    tak že u mě ten člověk respekt nemá, a nesmekám před ním.
    Luboš

    OdpovědětVymazat