sobota 21. ledna 2012

Takhle asi ne!

Nedávno jsem se na těchto stránkách rozplýval, jak prokoukl lesík u smeťáku a tak jsem byl dneska docela rozčarován tím, co jsem zde viděl.

Součástí náletového lesíka je i nejmladší božická kaplička (viz foto). Když ji v roce 1924 stavěli, nacházela se v krásném přírodním prostředí. Stála na východním okraji Božic u úzkých proužků políček, sádků a vinohrádků, které zde tenkrát byly. Donedávna to však bylo bohem zapomenuté místo. Až oprava v roce 1993 (kaplička byla jedinou evidovanou památkou, vše ostatní řeší až současná radnice vedená Karlem Halou) kapličku zachránila před zničením. Omlácenou nahnutou chuděrku uvedli pracovníci na VPP do současného stavu a vdechli jí život. Navíc se o ní i někdo stará, takže je takto už nějaký rok upravená a bývají zde v letních měsících i květiny.
A tak mě hodně zarazilo to, co jsem dneska viděl za kapličkou! Vyčištěný lesík a okolí kapličky se opět mění ve skládku! Doufám, že to tak obecní orgány dlouho nenechají. Místa na listí se v okolí najde dost a dost. Anebo budeme muset přemýšlet v rámci Nivy nebo Hrušovanska o kompostárně.

                                                                   Ladislav Nevrkla



1 komentář:

  1. Takto si mnozí občané Božic představují likvidaci odpadu ze svých zahrad a domácností. V tomto případě by jistě nebylo těžké viníky vypátrat a na jejich náklady nechat skládku odstranit. Vždyť poblíž zase není těch domků tolik a charakter odpadu mnohé napoví. A zde se právě projevuje ta bezzubost obce. Kdo bude pátrat a kdo třeba i kamarády trestat? V době po sametové revoluci, při prvních volbách do zastupitelstva mělo OF v programu ustanovení funkce obecního policisty ( strážníka). Tato funkce by se v této -nepořádné- obci uplatnila a neměla by o práci nouzi. Strážník by ovšem musel být z daleka, aby nebyl zatížen místními tlaky a vlivy. /pepř/

    OdpovědětVymazat