úterý 17. ledna 2012

Toulky jižní Moravou 2: Svatební piknik ve stínu "Boskovštejnských lip"

Již tradiční anketa Strom roku Znojemska 2011  má letos pouhých 9 navržených účastníků a k naší lítosti dlužno dodat, že z mikroregionu Hrušovansko tam není ani jeden. Neznamená to však, že není z čeho vybírat a pro koho hlasovat.
Vše potřebné se dozvíte na http://www.nppodyji.cz/ekoporadna/hlasujte-pro-strom-znojemska-2011 (lze zde i hlasovat) a taky na výstavách v SOU a SOŠ SČMSD na Přímětické ulici a v Domě umění na náměstí T.G.M. ve Znojmě, kde můžete vhodit anketní lístek.
Osobně mám mezi devítkou soutěžících jasného favorita. Jsou jimi „Boskovštejnské lípy“, které do soutěže navrhl Jaroslav Šmerda. Obě lípy, které dosahují výšky 16 – 17 metrů jsou staré cca 150 – 200 let a leží na severozápadním okraji katastru obce Boskovštejn směrem na obec Prokopov. Lípy stojí v krásné přírodní scenérii a romantického ducha jim dodává polní kaple Panny Marie Bolestné, kterou zde podle pověsti nechal postavit tehdejší majitel hostimského a boskovštejnského panství Konstantin Joachim hrabě Gatterburg jako poděkování za své zázračné zachránění před pruskými pronásledovateli. Obě lípy stojí před portálem kaple, v jejich sousedství stojí ještě kříž věnovaný rodinou Němcových z nedalekých Jiřic u Mor. Budějovic. Před kaplí se též rozprostírá rybník Kabelka, který zde původně býval už ve středověku, později zanikl, ale v 70. letech minulého století byl obnoven, vyčištěn a dalo se v něm dokonce koupat. Více o kapli viz http://www.boskovstejn.cz/povest-o-kapli.html.
Osobně bych přiléhavý text Jaroslava Šmerdy doplnil ještě o jednu zajímavost, o níž se běžně nepíše a kterou jsem zatím nenašel ani v žádné tamější místopisné publikaci. Někdy v polovině 70. let, v době tuhé husákovské normalizace, se do Jiřic u Mor. Budějovic docela pravidelně sjížděli do domu jiřického umělce Františka Maxery (žije už cca 35 let v exilu v Rakousku) příznivci a členové undergroundové kapely Plastic People of The Universe. No a právě ve stínu boskovštejnských lip u kaple Panny Marie Bolestné oddal tehdejší hostimský farář P. Bohumil Kovář nejznámějšího člena kapely Milana „Mejlu“ Hlavsu s dcerou známé ochránkyně lidských práv (tehdy ovšem disidentky) a blízké přítelkyně nedávno zesnulého prezidenta Václava Havla Dany Němcové. Nikde jsem nečetl ani neviděl fotografie, že by se tohoto sňatku účastnil přímo Václav Havel, přesto si myslím, že i touto událostí vstoupily boskovštejnské lípy u kaple do naší novodobé historie. 
                                                                                   Ladislav Nevrkla
Foto je převzato z webu http://www.nppodyji.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat