sobota 21. ledna 2012

Opět vyšel nový (ne)měsíčník Salát

Příjemným osvěžením na božickém mediálním trhu je školní časopis Salát vydávaný Sdružením rodičů při ZŠ a MŠ Božice.

Kromě kvalitní informační stránky (prakticky mi zde chybělo pouze jediné důležité sdělení) je časopis - velmi vtipně v tiráži označený jako (ne)měsíčník - cenný příspěvky žáků. Úplnou špičkou je komiks Marie Kuthanové z VIII. třídy na poslední straně. Moc rád bych si v nejbližším čísle o autorce přečetl něco víc, bezpochyby si to zaslouží.
Druhým příspěvkem, který by neměl uniknout naší pozornosti, je průzkum, který učinily žákyně A. Komínková, M. Fučíková, K. Kolaříková, L. Jedličková a I. Sedláková.  Děvčata si dala tu práci, že udělala mezi pedagogy i spolužáky průzkum týkající se vánočních dárků a výsledek zpracovala do přehledných grafů, jež jsou dostatečně výmluvné. Jak samy píší, "v první řadě nás zajímaly knihy. ... Najdou děti pod stromečkem více knížek než elektroniky? Inu, posuďte sami." Kupte si Salát a posuďte sami, dodávám já. Výsledky nejsou povzbudivé, zvlášť u žáků 2. stupně a zvlášť v VIII. třídě.

Na rozdíl od zkostnatělých obecních Novin Niva, je v Salátu viditelná dynamika a elán. Jen tak se dá dělat kvalitní novinařina a publicistika. Jsem velmi zvědav, jestli se naše obec pustí do slibovaného samostatného Zpravodaje. Ze Salátu bychom si mohli vzít dobrý příklad.
                                                                                               Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat