sobota 14. ledna 2012

O čem psaly BN před 20 lety: Kulatý stůl a Výstavba zahájena

V nové rubrice se vrátíme k některým stěžejním nebo zajímavým událostem, jimiž žily Božice před 20 lety. A jelikož jsme takovou rubriku nezavedli už loni, přidáme vždy jednu z roku 1991 či 1990.

O čem psaly Božické noviny před 20 lety...
Na titulní straně Božických novin číslo 1/1992 je uveden mj. článek s názvem Výstavba zahájena. Pamětníci si vzpomenou určitě, mladší generace bude možná překvapena, že se v roce 1992 na katastru Božic podařilo během jednoho roku postavit moderní výrobní halu na výrobu betonového zboží. V článku tehdejšího vedoucího závodu Josefa Bazala se píše: "... Jedním z příkladů je zahájení výstavby závodu Germo Božice. Výrobní program tohoto závodu obsahuje výrobu různého stavebního zboží jako jsou dlažby a dále rozmanitá škála dekoračního prefabrikátového zboží nezbytného jako doplněk komplexní investiční výstavby. ... Vedení firmy bude v průběhu výstavby pravidelně informovat občany jak výrobní programu, tak možnostech pracovního uplatnění především schopných lidí na našem závodě."

Co tehdy dělali komunální politici...
V polovině prosince uplynulého roku (1991) se na Obecním úřadě v Božicích sešli zástupci politických stran působících v naší obci, aby diskutovali o nejaktuálnějších problémech života naší obce. Tak to se píše na druhé straně BN č. 1/1992. Výše uvedeného setkání se zúčastnili zástupci Čs. strany lidové (ČSL), KSČM, Občanské demokratické strany (ODS), Zemědělské strany , Čs. strany socialistické (ČSS) a Občanské demokratické aliance (ODA).
K tomu bych dodal, že za ČSL zde byl přítomen Jaroslav Komínek (Ing. Pavel Kroutil, Jindřich Solař), za KSČM Jindřich Šebeček, za ODS Miroslav Rezek (MUDr. Josef Leisser), za Zemědělskou stranu Ing. Zdeněk Čurda, za ČSS Mgr. Vladislav Procházka a za ODA Mgr. Ladislav Nevrkla. Přítomni byli určitě i další členové či příznivci těchto stran.

A co psaly BN v roce 1991...
Byly to noviny, které začala obec Božice vydávat po komunálních volbách v listopadu 1990. V rubrice "Zasedala obecní rada" se mj. píše, že "budeme  pravidelně zveřejňovat usnesení obecní rady i v Božických novinách." A v jedné z informací RO je uvedeno: "Jednou z hlavních investičních akcí v letošním roce (1992) je prodloužení vodovodu na nádraží. Tuto stavbu v rozsahu téměř 900 000 Kčs budou provádět Vodohospodářské stavby Znojmo s plánovaným ukončením v červenci. Finanční krytí je výhradně ze sdružených prostředků: 100 000 Kčs Čs. státní dráhy, 100 000 Kčs ZZN (Výkup) Znojmo, 300 000 Jednota Mor. Krumlov a 400 000 Kč firma Germo Trading Ltd., která provádí přípravné práce na výstavbu (nového) závodu."


Všechny otištěné materiály ponechávám bez komentáře, ale nic vám, čtenářům, nebrání připojit nějaký postřeh.
                                                                           Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat