středa 1. února 2012

Doprava: Škoda, že už u nás nejezdí BORS

Samozřejmě, nechci nijak škodit Břežanské dopravní společnosti, která u nás prostřednictvím Znojemské dopravní společnosti PSOTA zajišťuje autobusovou dopravu. Žádné stížnosti jsem neslyšel a sám veřejné dopravy moc nevyužívám. Ani dozorčí rada BDS neinformovala na posledním zasedání zastupitelstva o nějakém problému. Takže o tom to není.

Věc je o něčem jiném. Je to o vybavenosti  dopravního prostředku a komfortu cestujících. Impulsem k napsání tohoto zamýšlení byla moje konkrétní zkušenost z minulého týdne. Jel jsem na pracovní cestu do Prahy a nechtěl jsem tentokrát jet autem. Nakonec jsem stejně část cesty absolvoval svým vozem (do Brna) a z Brna jsem použil "Žlutého" Student Agency. Byl jsem (jako vždy) s jejich dopravou velmi spokojen, tentokrát přímo nadšen. Autobusy Student Agency totiž nejen nabízejí komfortní autobusy, jakými se nejezdí ani na zahraniční dovolené, ale nově nabízejí i připojení na internet u každého sedadla a malou "televizku" s nabídkou čtyř televizních programů, hudby (naše - cizí, pop - rock a několik filmů a seriálů v českém dabingu i v originále). Noviny a časopisy, které si vyberete, vám zůstanou jako dárek od dopravce, a káva-čaj-voda jsou už dávno na těchto linkách samozřejmostí. Znalci se však divili, proč jsem nejel vlakem Student Agency, to, že je ještě větší komfort.
Myslel jsem si, že to je pouze vymožeností známé Student Agency, ale dneska jsem zjistil, že není. Téměř patnáct tisíc cestujících měsíčně se už naučilo využívat bezdrátovou internetovou linku v autobusech břeclavského BORSu. Bezplatná služba, která začala naplno fungovat loni a z hlediska rozsahu nemá na jižní Moravě u žádného jiného dopravce obdoby, se ukazuje být trefou do černého. Cestující s notebooky, tablety nebo chytrými telefony se dnes přes wi-fi dostanou v autobusech břeclavského dopravce k aktuálním zprávám, jízdnímu řádu i dalším informacím. Blokováno je pouze stahování filmů a porno stránky. Zadarmo se dá k internetu připojit ve všech autobusech BORSu.
Nevím, možná to má firma Psota či Břežanská dopravní společnost také. Neslyšel jsem o tom a na webových stránkách obou společností není také nic. Ani jinak kvalitní stránky ZDS PSOTA - viz www.psota-znojmo.cz/doprava.php -  o tom nepíší. A mimochodem: webové stránky Břežanské dopravní společnosti mají katastrofální úroveň. Netuším ani, k čemu vůbec slouží, cestujícím určitě ne. Jsem přesvědčen, že by cestující (nejen mladí) takovou službu jakou nabízí BORS přivítali a budu rád, když zástupce obce Božice v BDS a současně náš starosta Karel Hala bude iniciovat zavedení této služby do provozu. Pokud vím, tak Břežanská dopravní společnost hospodaří dobře a myslím si, že si tento drobný komfort může dovolit stejně jako si to dovolil BORS. A tak je jenom velká škoda, že BORS už na našich linkách od zavedení IDS nejezdí. Byla to kvalitní a zdravá konkurence, která nepochybně v současnosti na našich linkách chybí. A znovu opakuji, není to nic proti BDS, jejichž služeb využívám minimálně, je to pouze a jenom příklad, jak by se věci daly dělat jinak, lépe a moderněji.
                                                                 Ladislav Nevrkla
P.S. Důvod, proč jsem do Brna jel autem a nikoliv autobusem byl prostý. Návaznost spojů není ideální a může být až nevyhovující. Vyjet  ve 4.30 z Božic na Lechovice a přesednout na Brno znamená přijet v 6.00 h na Zvonařku a právě v 6.00 vyjíždí Student Agency od Grandu!!! Vyjet v 3.35 h z Božic na Hrušovany, znamená čekat hodinu v Brně. Stejně tak zpět. Vyjet v 16 h z Prahy znamená dorazit v 18.30 h ke Grandu a v tutéž dobu vyjíždí autobus ze Zvonařky na Znojmo. Nechytatelné. A to nemluvím o možném zdržení na dálnici v tomto nevypočitatelném počasí. Už raději dost. Prostě do ideálu to má daleko.

6 komentářů:

  1. ZDS Psota nabízí internetové připojení v autobusech na Lince Znojmo Praha, a na linku 108 IDS JMK se již připravuje montáž potřebného zařízení.
    Co se týče návaznosti spojů, záleží na Kordisu IDS JMK, který se tímto zabývá. Jízdní řád nevytváří dopavce, ten jen zajišťuje podle něho dopravní obsluhu.
    Jinak je hezké mít pěkný a vybavený vůz, ale bohužel lidé se chovají , no zvěř bych urazil, a tak nevím jek dlouho by vydžela televizka nepoškozena-ukradena atd. A tak je to se vším. Nový vůz po čtrnácti dnech a potrhané závěsy, počmáraná a porytá okna, sedačky a stěny. Zaslouží si pak cestující něco lepšího.
    Vím to z praxe.

    OdpovědětVymazat
  2. Jako autor článku bych rád ocenil věcnou odpověď. Je mi jasné, že se nedá úplně všemu vyhovět, už vůbec to minimálně ovlivní dopravce a taky: kolikrát jedu do Prahy busem? Většinou jezdím autem. A s obsahem odpovědi se rovněž ztotožňuji. Riziko, že si toho cestující nebudou vážit, tady samozřejmě existuje. Určitě by si dopravci mohli své zkušenosti s různými novinkami předat, stejně jako s jejich ochranou. U Student Agency to funguje tím, že zaměstnávají "stewardku", která několikrát prochází autobus, jak to dělá Bors, nevím. Ladislav Nevrkla

    OdpovědětVymazat
  3. ZDRAVÝM tzv.DOZORČÍ RADU, PŘESNĚ NEVÍM JAK JE TO S ŘIDIČEMA AUTOBUSŮ, ALE ASI NENÍ VPOŘÁDKU, KDYŽ RÁNO JEDU DO PRÁCE S ŘIDIČEM A TEN STEJNÝ ŘIDIČ MĚ VEZE POSLEDNÍM VEČERNÍM SPOJEM DOMŮ!! NEBO ANO? MOŽNÁ BY SI MĚL PAN JEDNATEL UVĚDOMIT ŽE I ŘIDIČI JSOU JEN LIDI A NÉ STROJE A BOHUŽEL I STROJ MŮŽE POCHYBIT NATOŽ ČLOVĚK A TAKÉ NÁM VOZÍTE DĚTI DO ŠKOL!!! A NEZÁVIDÍM TĚM ŘIDIČŮM A JEJICH RODINÁM KDYŽ SE NĚCO STANE, KDO ZA TO BUDE ODPOVĚDNÝ? VŽDYCKY TEN ŘIDIČ! JE MI JASNÝ ŽE ŘIDIČ JE TEN PODŘÍZENÝ, TAKŽE MUSÍ POSLOUCHAT JINAK PUDE, TAK JAKO VŠUDE V TÉHLE DOBĚ!!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak: nechceš?? nemusíš!! sleduji,že za volantem autobusu se dá denně strávit i 15 hodin.To zákon dovoluje,je ale zarážející,když vás řidič veze posledním nočním spojem domů a ejhle,odjíždí jako ranní ptáče,třeba ve čtyři ráno.To toho asi moc nenaspal.

    OdpovědětVymazat
  5. Žádné stižnosti na Břežanskou dopravní společnost nejsou? A proč tedy autobus, který projíždí 14:15 z Karlova do Božic nezastavuje a nečeká na cestující co přijedou vlakem? Ujede před očima to nevím jestli je v pořádku....

    OdpovědětVymazat
  6. Stížnosti na BDS jsem nezaznamenal, určitě ne na zastupitelstvu. Tam se řešily zástupné problémy a možná jsou v pozadí nějaké věci řekněmež majetkoprávní.... Ale od toho jsou volené orgány Břežanské, jak jsem už uváděl v diskuzi k článku Čekání na Zdeňka Boboka. Je ale pravda, že i Břežanská bude s napětím čekat na nová výběrová řízení pro další desetiletku IDS.(lan)

    OdpovědětVymazat