středa 29. února 2012

Toulky po jižní Moravě 4: Mladší sestra znojemské rotundy (akt.4.3.2012)

Dnes představená stavba v románském stylu pochází z roku 1234 a je zasvěcena Františku Xaverskému. O stavbě se hovoří jako o " mladší sestře "znojemské rotundy.  

Stojí v zahradě jednoho zámku, který nyní slouží jako domov důchodců.  Víte, v které vesnici se zámek a rotunda nachází?  Rotunda je  nově opravena a i okolí je velmi pěkně upraveno.  Stojí za návštěvu.
                                                                                                                              -hic-












4 komentáře:

  1. Nějaká nápověda by nebyla? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Rotunda stojí v areálu Domova pro seniory Plaveč. JL

    OdpovědětVymazat
  3. Pan JL má pravdu, rotunda opravdu stojí v parku Domova pro seniory v Plavči. Určitě tam někdy pracovně zavítal. Tato rotunda je celkem neznámá a jen málo se o ní mluví. Na stránkách obce Plavče ji najdete. A ještě pro zajímavost, kolem zámku teče řeka Jevišovka a začíná Výrovická přehrada. Při plném stavu může hladina dosahovat až téměř k Plavči. V době, kdy jsem tam byl, byla nádrž poloprázdná a hladina byla od Plavče daleko, to je vidět i na snímcích. -hic-

    OdpovědětVymazat
  4. SÁM POCHÁZÍM Z PLAVČE. POKUD SI CHCETE V LÉTĚ NĚKAM VYJÍT A UŽÍT SI KLIDU, JE TO VELMI DOBRÁ LOKALITA. NA CYLOVYJÍŽĎKY UŽ POTŘEBUJETE TROCHU VÍC KONDIČKU, PROTOŽE PLAVEČ JE V ÚDOLÍ A Z KAŽDÉ STRANY POTŘEBUJETE VYJET ASI 2 KM DLOUHÝ PRUDKÝ KOPEC. OBEC JE ROZDĚLENA MOSTEM A STARŠÍ A NOVOU ČÁST - JE TO VIDĚT PODLE TYPU DOMŮ. POKUD SE SMĚREM OD ZÁMKU VYDÁTE HNED ZA MOSTEM DOPRAVA, PŮJDETE PO HRÁZI, KTERÁ VÁS DOVEDE PO ASI 20 MINUTÁCH CHŮZE NA VÝROVICKOU PŘEHRADU. TAM JE MOŽNÉ SE KOUPAT ČI RYBAŘIT. POKUD BYSTE ŠILI PŘED MOSTEM DOLU DOLEVA, POTOM MŮŽETE ASI PO HODINĚ CHŮZE DORAZIT NA ZŘÍCENINU HRADU LAPIKUS (NĚKDY TAKÉ PLENKOVSKÝ HRÁDEK). PARK U ZÁMKU U ROTUNDY JE VOLNĚ PŘÍSTUPNÝ. PO LETECH CHÁTRÁNÍ JE VŠE OBNOVENO (I KAŠNA POD ZÁMECKOU TERASOU. POKUD SE VYDÁTE PO TOULKÁCH NA DRUHOU STRANU PLAVČE, TEDY DO STARÉ ZÁSTAVBY A DO KOPCŮ, JSOU TAM KRÁSNÉ LESY A VÝHLEDY NA PŘEHRADU A DO KRAJINY. POSTUPNĚ MŮŽETE NARAZIT NA NĚKOLIK TŘEŠŇOVÝCH SADŮ, KTERÉ JSOU KOLEM CELÉ OBCE.

    OdpovědětVymazat