sobota 11. února 2012

Za krásami naší vlasti č. 24: Dva věhlasné kopce

Jen pár kilometrů od moravské metropole se nachází přírodní útvar (viz foto). Na vrcholku tohoto kopečku stojí kaple zasvěcená Panně Marii Sněžné zbudovaná v roce 1832. 

Tato kaple, kopeček a několik křížů v okolí byly vyhlášeny jako nemovité kulturní památky. Navíc má tento kopeček i svoji Turistickou známku. Jen cca 6km vzdušnou čarou leží další kopec, který byl však dílem lidských rukou. Podle archeologických výzkumů zde byla vybudována mohyla ještě v dobách před Velkomoravskou říší.
Oba tyto kopce sehrály 2.prosince 1805 velkou roli a vstoupily do podvědomí mnoha národů.
Jistě nebude pro Vás problém napsat jména obou kopečků, ani určit, co se zde tehdy odehrálo. 
                                                                                                                                                          Karel Kučera 




3 komentáře:

  1. Kopce Santon a Žuráň doplňuje ještě Prátecký kopec. Byly to vlastně pozorovatelny tří císařů, kteří odtud řídili v roce 1805 slavnou a dodnes připomínanou bitvu u Slavkova. Ale třeba se mýlím. - hic-

    OdpovědětVymazat
  2. Řekl bych, že se Ivan nemýlí. Zajímavý je i Památník bitvy zvaný Mohyla míru s novou multimediální expozicí. Podobně najdete expozici k bitvě na slavkovském zámku. (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Jasně, máte pravdu oba. Kdybych přidal ještě Mohylu míru, tak by asi nebylo co hádat. Ale je pravdou, že celé okolí včetně Slavkovského zámku, nebo Staré pošty v Pozořicích kde je památník k uctění několika tisíců koní, kteří v bitvě zahynuli, je o bitvě tří císařů. Karel K.

    OdpovědětVymazat