čtvrtek 12. dubna 2012

Toulky jižní Moravou 5: Co Suchý Čert netušil

 Na kopci Žalově je vybudován pomník na počest upálených husitů (rok 1421) s jejich typickým symbolem - kalichem. Za okupace byl pomník zničen, ale v roce  1964 byl obnoven. 

Dnes tedy nabízím tři snímky památníku a můžete hádat místo, kde stojí. Ještě napovím, že vesnice či město bylo od roku 1416 největším střediskem husitství na Moravě.  Přiznávám, že kdybych si to nepřečetl, tak bych to taky nevěděl, asi toho o té naší  jižní Moravě ještě dost nevíme.  Ale určitě  je mezi vámi nějaký zdatný ,,dějezpytec" a ten hádanku hnedle vyřeší.                          
                                                                         -hic-




3 komentáře:

  1. Dobrý den, zdravím autora článku i čtenáře, tento památník je v Jevišovicích - Jevišovice leží jihovýchodním směrem od města Moravské Budějovice. Město je postaveno na soutoku řek Jevišovky a Nedveky. U západního okraje města je na řece Jevišovce postavena vodní nádrž Jevišovice. :-) Je tam krásně hlavně na jaře a v létě, konají se tam super akce, všem doporučuji.
    Lída Škrabalová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odpověď je správná ,památník je postaven opravdu u Jevišovic a to asi 100 metrů od hráze přehrady. Věřím, že koupání ve vyčištěné přehradě bude opět příjemné a návštěvu těchto míst také doporučuji. -hic-

      Vymazat
  2. Navíc tam máme krajana - kousek od přehrady bydlí Zdeněk Sigmund...

    OdpovědětVymazat