středa 16. ledna 2013

Domov důchodců: Každá doba nese své ...

Nové trendy, nové vize, přesně v tomto duchu se neslo slavnostní otevření rekonstruovaných částí božického domova důchodců ve středu 16.1.2013 od 15 hodin. Slavnostní přestřižení pásky bylo v rukách radního pro sociální oblast Jihomoravského kraje Marka Šlapala, ředitele domova důchodců Jaromíra Leissera a starosty Božic Karla Haly.
Po úvodní prezentaci, kterou připravilo vedení domova důchodců, následovala tisková konference a poté již přišlo slavnostní přestřižení pásky před vstupem do druhého podlaží. Následovala prohlídka nových modernizovaných prostor, dokonce jsme si vyšli i na nádhernou střešní vyhlídku nad kaplí. Závěrečný raut zajistila firma Hotel Ryšavý. Všichni ocenili přístup Jihomoravského kraje (a zvláště podporu bývalého radního dr. Altmana), který dodal potřebné finance na všechny tři realizované etapy stavby, přístup stavební firmy Miloš Ryšavý, stavební a obchodní firma, s.r.o., 671 42 Vémyslice 241, a taky poděkovali obyvatelům a zaměstnancům domova za pochopení při těchto stavebních úpravách. Vzniklo dílo, které je chloubou nejen konkrétní sociální služby, ale i chloubou naší obce. Všichni zatím s politováním konstatujeme, že na fasádu v dohledné době peníze nebudou. Jak však zdůraznil radní Marek Šlapal, rozhodující je to, co vidí obyvatelé domova zevnitř a jak jim tyto prostory slouží. A to prostě dneska nemá chybu! Taky jsem přesvědčen, že v příjemném prostředí působí i příjemný personál. Je to poznat na každém kroku.
Asi takovým nejzajímavějším místem se stala bývalá prosklená veranda. Ta ještě donedávna fungovala jako obytná místnost, aktuálně je to místnost společenská, která již dnes získává svůj osobitý ráz. Jak říkám, to se musí vidět! Na květen připravuje domov důchodců den otevřených dveří a všichni jste už dnes zváni na prohlídku. Stojí nepochybně za to.
Na závěr ještě několik faktografických údajů. Celý projekt rekonstrukce měl název "Stavební úpravy budovy č. 188". Dotace představovala částku 14,4 mil. Kč. Snížila se kapacita objektu ze 100 lůžek na 87. 17 klientů patří do klasického domova důchodců a 70 klientů do domova důchodců se zvláštním režimem. V praxi to znamená, že zde převažují klienti, kteří potřebují individuální podporu a pomoc. Snížením kapacity se významně zlepšil komfort ubytovaných, neboť přibyly dvou a jednolůžkové pokoje a v každém pokoji je dnes instalováno umyvadlo. Navíc byly zrušeny průchozí pokoje.
Další zajímavosti ze života domova důchodců přineseme v jiném materiálu. Je totiž skutečně  o čem psát. Horní výšková budova oslaví za několik let 110 let své existence. Jak už jsem jednou psal, prelát Max Mayer by měl ze svého díla radost. Tak jako my můžeme být hrdí na tuto dominantu Božic.
                                                                  Ladislav Nevrkla






Žádné komentáře:

Okomentovat