čtvrtek 11. dubna 2013

16. zasedání zastupitelstva bylo zvláštní aneb Čekání na Godota

Tak předně je zarážející, že se hned jedna třetina zastupitelů z jednání omluvila (R. Turoň, R. Baráková, D. Szabóová, J. Szabó a J. Kašpárek). Spojení mnoha nesouvisejících bodů (veřejné jednání o změně č. 3 ÚP, "grilování" Z. Boboka, běžné jednání zastupitelstva a diskuze) do jednoho zasedání taky nepřispělo k hladkému průběhu. No a evidentně připravený "atak" na místostarostu J. Čadu byl toho všeho vrcholem.
V této "dělné" atmosféře, které doopravdy tentokrát sluší titul absurdního dramatu Čekání na Godota (i náš největší autor absurdních dramat Václav Havel musel tam nahoře zbystřit pozornost), jednání začalo. Já si však nemůžu odpustit jednu důraznou připomínku: Pro běžné jednání zastupitelstva je sál kulturního domu naprosto nevhodný!!! Ti, co sedí za jednacími stoly, si cosi ševelí a valná většina návštěvníků pořádně neslyší, o čem je řeč. V současné době je již položeno nové lino v obecní jídelně, nevidím žádný důvod, proč by se jednání zastupitelstva nemohla konat tam?
Už v první zprávě předsedkyně finančního výboru zazněl dotaz na pracovní poměr místostarosty Jiřího Čady. Následná zpráva o činnosti rady obce v podání starosty Karla Haly se věnovala informacím o prodeji i koupi pozemků a taky o rozhodnutí rady obce zakoupit historický kládový lis na víno za přijatelnou cenu cca 30 000 Kč, zrestaurovat ho a umístit na plochu před obecní sklep. Jak ho doplnil jeden zastupitel: "Tak v příští pětiletce!" Z této transakce projevil největší radost bývalý starosta Ing. Zdeněk Čurda. Ani se mu nedivím. Nebytový prostor po textilu L. Škrabalové byl pronajat panu Bernardovi, který zde bude provozovat obchod s podobným zaměřením. Obec zaměstnává další 4 zaměstnance - 2 na VPP a 2 jako své pracovníky. Pokud jde o kanalizaci, začíná se s opravou silnice ke hřbitovu, dodělávají se odbočky u Šotkových a u Králových. Firma, která buduje kanalizaci, se brzy přesune do oblasti nádraží, kde ale díky stanovisku Českých drah asi bude nějaká časová prodleva. Kolaudace kanalizace bude ve dvou etapách: v té první se zkolaudují Křídlovice a v té druhé zbývající části obce. Starosta K. Hala se též vyjádřil k dotazu A. Hříbkové. Vysvětlil, že půl roku byl v loňském roce J. Čada zaměstnán a placen z dotace, měl na starosti řadu úkolů spojených se zahájením výstavby kanalizace, kolem veřejné služby, daní a Novin Niva, které dělá s Ing. Hudcovou sám. Zdůraznil, že obce naší velikosti (Hevlín, Hostěradice, Hodonice) mají tuto pozici jako uvolněného místostarostu. V diskuzi se k tomuto tématu vrátil zastupitel M. Klíč s tím, že je to pro tuto obec přepych a že je to pro J. Čadu trafika. Emoce a osobní záležitosti pak převážily a v takovém rozpoložení bylo dvouhodinové drama ukončeno i s pozvánkou starosty na příští zasedání ještě do prázdnin.

                               Ladislav Nevrkla
   


Žádné komentáře:

Okomentovat