pátek 30. srpna 2013

Před prvním zvoněním s malým ohlédnutím za uplynulým školním rokem

Nechtěl jsem během prázdninových měsíců nijak otravovat školní tématikou, ale ve chvíli, kdy je na spadnutí zahájení nového školního roku a kdy se po jedenapadesáté otevřou dveře nové školní budovy v Božicích, stojí za to, se školní tématice věnovat.
Webové stránky naší školy podávají základní informace. Z nich připomínám aspoň toto: Školní rok začne v pondělí 2.9.2013 v 7:30 h v budově základní školy a na první den je již zajištěno, jak stravování ve školní jídelně, tak školní družina pro mladší školáky. První letošní prázdniny budou mít školáci po volebním víkendu  (25.-26.10.) a státním svátku 28.10. (pondělí) v úterý a ve středu 29. a 30.10.2013. Vánoční prázdniny budou letos nejdelší možné - začnou v sobotu 21.12. a do školy půjdou žáci základní školy až na Tři krále, v pondělí 6.1.2014 (v zemích okolo nás včetně Slovenska budou tento den taky ještě doma)!
V rámci ohlédnutí za uplynulou sezónou bych připomněl dvě aktivity. Tou první je informace o tom, že škola v červnu v rámci projektu Recyklohraní (sběru starého vyřazeného elektro) konečně dosáhla na velice zajímavou odměnu v podobě nového stolu na stolní tenis, tou druhou je pozvánka do fotogalerie školy se snímky ze školní akademie (http://www.zsbozice.cz/index.php/fotogalerie/category/57-skolni-akademie-21-6-2013) a dne otevřených dveří, akcí, které se konaly koncem června 2013.
Každý rok čeká už od dob Marie Terezie české školství nějaká novinka. Letos to bude povinná výuka dvou cizích jazyků na druhém stupni základní školy a návrat výuky zlomků na 1. stupeň ZŠ, jako tomu bývalo za našich časů. Tentokrát to není výmysl našeho MŠMT, ale kvůli Evropské unii, neboť tam se zlomky učí na 1. stupni pořád a naši školáci by byli při srovnávacích testech oproti těm z jiných zemí znevýhodněni.
Tak ať se školákům, rodičům i pedagogům pracuje dobře v klidné a tvůrčí atmosféře naší současné české doby.

                                                 Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat