sobota 31. srpna 2013

Stále se něco děje. I poslední srpnový víkend v Božicích (akt.1.9.)


K textu přidám ještě historické foto
Ani zdánlivě klidný poslední srpnový a první zářijový víkend nebyl v naší obci nudný. Některé události paří přímo do víkendu, jiné do posledních srpnových dnů. Tak se podívejme, jak se u nás žije.
Sleduji samozřejmě nejvíc dění v naší ulici Na Rafandě. Pohyb zemědělských vozidel (různých typů traktorů) s rozmanitými přívěsy (vlečky prázdné nebo plné beden s paprikami, s postřikovači apod.), to je prostě naše noční můra od jara do pozdního podzimu. Zemědělská firma , která tudy denně courá sem a tam, zanechává na kvalitně opravené asfaltové komunikaci nesmazatelné stopy bahna a nikdo s tím nic nedělá! Traktorista jede, kouká tupě před sebe a z kol jeho traktoru a přívěsu padá bahno. Člověk by čekal, že aspoň k večeru se někdo s firmy chytne za nos a půjde silnici uklidit. Co myslíte, že se děje? No, vůbec nic!!! Klidně se přijďte podívat, jak vypadají naše fasády, naše parapety a hlavně, jak vypadá ta skoro za milion opravená komunikace!
Podobný problém řeší na momentálně nejlépe opravené komunikace v ulici Ke Hřbitovu. I zde to nevypadá po průjezdu těžké zemědělské techniky dobře. Dokonce tak nedobře, že tam dnes došlo k blokádě a snad i k sepisování petice proti průjezdu.
Myslím, že zemědělské podniky, které tyto komunikace využívají, by se měly chovat jako odpovědní podnikatelé, a udělat vůči občanům uvedených ulic a hlavně vůči majiteli silnic, kterým je obec Božic, nějaké vstřícné gesto!!! Jinak to doopravdy povede k rostoucí občanské nespokojenosti a neposlušnosti. Přece nejsme rukojmími podnikatelských subjektů, které nerespektují základní principy občanského soužití a vidí jenom svoje podnikání - náklady i zisky. Kdyby bylo na mě, zakázal bych takovým podnikatelům po těchto veřejných obecních komunikacích průjezd! Neumíš se chovat, chováš se bezohledně? Bohužel!
Jinou možnost má v rukou obec (nebo i samotní zemědělci): zakoupit čistící vůz a každý den provádět úklid. Když to bude v rukách podnikatelů, domluví se na nákladech mezi sebou, když to bude vozidlo obecní, pošlu obec fakturu za úklid tomu podnikateli, který znečištění provede. Bude to ale chtít obecního zaměstnance, který bude viníky dokumentovat, aby se nebránili, že oni to nebyli! Složité? Asi ano.
Ani dnešní fotbalový zápas dorostu nebyl bez kazu. Ale i tady jsme poté (i během zápasu) diskutovali, jak takový problém řešit. Pravdu má ten, kdo tvrdí, že takového hráče by nepostavil (ale to jsme netušili), ale pravdu mají i oponenti, kteří vnímají tohoto mladého fotbalistu v celém jeho komplikovaném životě. Babo, raď!
Už se blížíme k tomu lepšímu. SÚS Znojmo začala s opravou části silnice pod Horáčkovou zahradou naproti Jednotě. Marně jsme se někteří radovali, že to je začátek budování chodníku! Ale snad to taky přijde!
To nejlepší na konec. Přes den je krásně, slunečno, houby rostou, zítra odpoledne uděláme Vedrovice. Co k tomu dodat?
Nejlepší (ale se ztrátou kytičky) jsou burčáky! Sice jsem ještě letos žádný neochutnal, ale už jsou tady a jdou nabízeny. Bohužel poskytovatel jednoho z nich má sice tabule zepředu, zezadu u silnice, ale předevčírem tady marně v podvečer zastavovali projíždějící řidiči. Bylo zavřeno. Tak zlepšit, nebo rozšířit nabídku od dalších vinařů.
A ty nejpozitivnější zprávy nakonec. Probíhá oprava smuteční síně. Vnitřní prostory byly vymalovány a opravuje se střecha v místě, kde zatékalo. Pokračuje rekonstrukce chodníků a bylo nainstalováno zábradlí na křižovatce U Lindy, nebo-li na hranici Božic a Křídlovic nad bývalou masnou. Dokončena byla stavba betonového fundamentu pod velký pákový vinný lis před obecním sklepem. Ten by měl být ještě v průběhu vinobraní usazen na své nové místo, aby se stal jednou z turistických dominant obce.

                  Ladislav Nevrkla
Hranice obcí v roce 1961

Pád lindy někdy v pol. 70.let

Nakonec to bude docela pěkné božické zakoutí.

Krajnice se trhá a stává se nebezpečnou. SÚS
proto přistoupila k opravě. Budeme sledovat, jaké.

Nevím přesně kdy, ale zbourána byla jedna ze starých stodol
pod sýpkou












6 komentářů:

  1. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, jestli nemůžete zjistit, co se chystá místo bývalé stodoly a v okolí tohoto místa. Jedna volební strana měla v programu tuším nějáký prostor pro extrémní sporty, ten prostor měl být pod sýpkou, uváděla strana. Tak že by se začali sliby plnit? Ale to asi ne že? Přece jen jsme v Čechách....

    Vaše věrná čtenářka

    OdpovědětVymazat
  2. ...sme na moravě a třeba se to vokotí :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Občanům, zejména těm v ulici Ke Hřbitovu bych chtěl sdělit: V době silážování (tj. v době zvýšeného průjezdu zemědělské techniky) jsem provedl tato opatření: v době deštivého počasí jsme používali pouze polní cesty mimo obec (kromě části V zámlýní). Výjezd techniky byl opatřen značkou nebezpečí smyku a po ukončení svozu siláže byl smyt fekálem s čistou vodou). V ulici Ke hřbitovu jezdily traktory pokud možno jen prázdné a max.povolenou rychlostí 40km/h. Myslím že jsme pro letošní silážování, které trvalo 4 dny, udělali maximum za což patří poděkování hlavně Lubošovi, Vlastovi a Jožkovi. Farma Božice (Klíčovi)

    OdpovědětVymazat
  4. To je přístup. Thumbs up.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je konečně jasné stanovisko. Nezbývá než pochválit a ocenit i tu míru ohleduplnosti,po které v postižených ulicích voláme. Stejně bychom to ocenili i v jiných ulicích, které jsou využívány k sezónním zemědělským pracím. Psát by se na toto téma dalo hodně, ale ještě jednou oceňuji Farmu Božice (Klíčovi). -lan-

    OdpovědětVymazat
  6. Na včerejším zastupitelstvu se znovu "propíralo", co jsem napsal v tomto článku. Dneska bych zvolil méně emotivní formu vyjádření a nepoužil bych tu velkou míru paušalizace, že to vypadá, jako bych všechny zemědělce "hodil do jednoho pytle". Za to se jim omlouvám - konkrétně všem farmářům, kteří se zúčastnili včerejšího zasedání zastupitelstva a k uvedené problematice se vyjádřili. (lan)

    OdpovědětVymazat