pátek 8. listopadu 2013

Kam se ztratila voda v mokřadu pod lesoparkem?

Byl jsem nedávno upozorněn na skutečnost, že je v jezírkách Mokřadu I. viditelný úbytek vody. Dokonce tak, že to může ohrožovat zde chráněné živočichy.
A tak jsem využil volné chvilky  a zašel jsem se do lesoparku podívat. Několik fotografií snad dokládá, že situace je skutečně varující. Otázka je nabíledni: Kam se ztratila spodní voda, která zde do letošního jara zásobovala tuto část naší krajiny? Možná až půlmetrový úbytek svědčí o tom, že se možná zásobující spodní prameny "protrhly" (jak je v Božicích nyní oblíbených rčením) a stáhly svoji vodu někam jinam. Třeba na Krakonošovo.

             Ladislav Nevrkla





8 komentářů:

  1. Pane Nevrkla, čemu se divíte??? Vybudovat mokřady v takovém místě? Vždyť je to proti přírodě!!! A příroda se nakonec brání sama jak umí!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Souhlasím s předešlým komentářem. Jakmile se zasáhne do přírody násilím, ta se to někde projeví. Dříve to vše bylo "necháno" na přírodě a ona si poradila sama a vše bylo dlouhá léta zcela v pohodě. Všichni byli spokojeni - lidé i příroda.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych se taky ptala,kam se ztratilo těch několik miliónů,které celé to divadlo stálo???????????????????????????? :I

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím kolik to stálo miliónů ale nějakej to bude určitě.Spíše mě zaráží že ty milióny přišli dle mého názoru v niveč.Když se začali mokřady budovat byla kolem toho veliká sláva.Budovali se stezky stavěli se altánky,instalovali se lavičky pro posezení či tzv dětský koutek.Ze začátku to šlo ale dnes a několik let zpět katastrofa.Pokud tam chce člověk jít dostane se tam jen dvěma cestami ta 3 je zcela nepřístupná.Pokud ale se tam přece jen dostane tak zůstane stát po pár metrech a vrátí se jelikož cesty kolem rybníčků jsou celé zarostlé vysokou trávou a rákosím.Tudíž nezbívá nic jiného než projít jen parkem z Božic do Křídlovic nebo na opak.Chudáci obyvatelé domova důchodců o kterých se hodně mluvilo že tam budou chodit na procházky.Bez mačety ,srpu, své židle a hlavně veliké odvahy sejít ten strmý sráz bych to chtěl vidět.

    OdpovědětVymazat
  5. Příspěvky jsou zajímavé a znovu nás vracejí o více než 10 let zpátky! V druhé polovině 90. let a na přelomu tisíciletí se Božicích děly věci, na které bychom neměli zapomenout. Vidím to na nějaký retro seriál, abychom si největší úlety znovu připomněli. Taky proto, abychom se vyvarovali jejich nějakého návratu. Teď to určitě nehrozí, ale za rok touto dobou už tady bude nová radnice. (lan)

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě jsem si vzpomněl. Jedna z mála věcí, která tenkrát taky zazněla (já pro ni tenkrát nebyl) se týkala farské zahrady. A to, že by ji obec měla koupit, udělat z ní park a otevřít ji občanům. Možná by tudy byl přístup do lesoparku a následně k mokřadům přijatelnější než ten šílený sráz za bývalým Hrdličkovým. (lan)

    OdpovědětVymazat
  7. To se vám ani nedivím že jste nebyl pro koupení farské zahrady.Já být členem zastupitelstva taky bych to neschvaloval.Však vybudování té cesty z kopce není až taková veliká investice navíc když obec zaměstnává své vlastní lidi na opravy a údržbu veřejného prostranství.Chápu dotyčné pracovníky že té práce mají také dost že by jim mohla obec trochu ulevit a koupit jim třeba traktůrek na sekání trávy tím by se ušetřil čas na takové práce jako opravy obecních prostor a nemuseli by se vynakládat nemalé prostředky do kapec jiných.Na druhou stranu by to ale chtělo trochu tu práci umět rozvrhnout a né jak sem si všim když se opravoval chodník mezi OÚ a křižovatkou nad domovem aby tam byli 4 pracovníci.Ale to sem odbočil od tématu.Omlouvám se.

    OdpovědětVymazat
  8. Když mi bylo asi 7. táta mě tam v zimě učil bruslit... mokřady byly nově vybudované a ještě tam ani tráva nebyla.. po několika letech jsme tam chtěli chodit s kamarády a k ledu už jsme se ani nedostali. Vše zarostlo rákosem a trávou a dnes už bych tam asi nešel. :(
    Kdyby se o to někdo postaral bylo by to určitě pěkné, ale je pravda že je to další starost a v dnešní době hlavně peníze, jinak si myslím že je to k ničemu protože je z toho akorát více hmyzu, jinak nic :(

    OdpovědětVymazat