neděle 3. listopadu 2013

Klubové večery pro mládež

První desetiletí nového kulturního zařízení v Božicích bylo dobou mnoha zdařilých a často ve své době jedinečných akcí. Kulturní pracovnice Eva Cupalová (dnes Kunová) získala řadu kontaktů na zajímavé zřizovatele, takže i do venkovského sídla přijížděly známí umělci z různých oborů činností.
A nebýt nedalekých Práčí, kde měl tehdejší předseda JZD p. Švrček chapadla až do ÚV, tak bychom v okolí neměli konkurenci. Každopádně v rámci dnešního Hrušovanska jsme byli jednoznačně jedničkou. Několikrát v měsíci se zde něco dělo. Něco třeba jenom jedenkrát, něco si získalo své místo, ohlas a pokračování na delší dobu.
Mezi akce, které začaly se zaměřením na určitou cílovou skupinu, aby se posléze "přetavily" v dlouholetou oblíbenou společenskou aktivitu, patřily Klubové večery pro mládež.
Ten první se konal před 31 lety - 12.11.1982. Jeho součástí byla výstava kresleného humoru známého znojemského kreslíře a všestranného umělce Mirka Řezníka, módní přehlídka, v níž se představily "děvy z Oděvy", diskobloky Vaška Jaška a promítání kreslených filmů Jen počkej, zajíci! a Mach a Šebestová.
12.3.1983 se při takovém klubovém večeru představila brněnská skupina Bronz vedená tehdy známým kytaristou Pavlem Váněm (ex- Synkopy 61, ex-Collegium Musicum aj.), znojemská MěOB vystoupila s ukázkami společenských tanců. Vše doplnila nezbytná diskotéka.
V sobotu 21.5.1983 byl božický SKP hlavním organizátorem celodenní akce Střediskové setkání mládeže.
Vrcholem Klubových večerů pro mládež se stal klubový večer pořádaný 1.12.1984. V jeho rámci se v Božicích poprvé konala soutěž družstev, která se později proměnila v "Pět z jedné vesnice" a ještě později třeba v "Šest v jedné" (soutěžilo se v rámci DSO Niva). Muselo to být fakt kvalitní, jelikož si dodnes pamatuji nezapomenutelné vystoupení našich čtyř děvčat s tanečními ukázkami. Kdyby náhodou měl někdo fotky z vystoupení Vlasty a Lídy Fňukalových, Ivy Bernatové a Vlaďky Homolové, prosím, sem s nimi :-)! Ještě více jsem byl překvapen, když jsem v klubácké kronice objevil výstřižek ze Znojemska a v něm článeček o této akci, který jsem sám napsal. Takže se o jeho obsah s vámi na závěr této vzpomínky podělím:
Klubový večer uspořádaný SKP v minulých dnech v kulturním domě v Božicích dokázal, že obavy z pořádání zábavy z "vlastních zdrojů" jsou zcela zbytečné. Výtečný moderátor Milan Svoboda ze Znojma i orchestr Experiment ze Znojma zbavili velmi rychle trémy a ostychu všechna soutěžní družstva a jak soutěžící, tak diváci se ve tříhodinovém bloku slova, soutěží a hudby výborně bavili. Po vyrovnaném boji zvítězilo těsně družstvo Božic (Josef Griebaum, Jaroslav Kapaňa, Alena Kapaňová, Anna Hříbková) před Boroticemi a Čejkovicemi.

                Ladislav Nevrkla









Žádné komentáře:

Okomentovat